Vedum gir 800 millioner ekstra til laksekommuner

Regjeringen vil sette av mer penger til oppdrettskommunene gjennom Havbruksfondet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) etter møtet med sjømatnæringen fredag forrige uke.
Publisert: Publisert:

– Vi har hele tiden sagt at kystkommunene skal sitte igjen med mer. Dette er første mulighet for oss til å gjøre en endring, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til E24.

Regjeringen vil gi en ekstra bevilgning på 800 millioner kroner til Havbruksfondet. Fondet fordeler penger som kommer inn fra lakseauksjoner til oppdrettskommuner.

Forslaget kommer i forbindelse nysalderingen av statsbudsjettet for 2022, som gjelder de siste endringene av budsjettet for inneværende år før nyttår.

Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Les på E24+

Laksenæringen: Store overskudd og permitteringer samtidig. Hva skjer?

– En del av planen

Totalt i 2020 og 2021 ble det delt ut 3,25 milliarder kroner fra Havbruksfondet til oppdrettskommuner. Mesteparten går til kommuner, mens en åttendedel går til fylkeskommunene.

For 2022 og 2023 økes dette til 3,59 milliarder kroner. Uten de ekstra 800 millionene hadde det altså blitt mindre penger til oppdrettskommunene fra denne ordningen.

Vedum påpeker at økningen skjer i samspill med de andre grepene regjeringen tar inn mot havbruk og kystkommuner, inkludert den nye grunnrenteskatten på oppdrett.

Samtidig er han klar på at dette ikke er noe man har kommet opp med etter reaksjonene som kom på den foreslåtte lakseskatten.

– Jeg tror folk blir blide av det her, men det står også i Hurdalsplattformen. Dette er en del av planen som vi har hatt for å styrke kystsamfunnenes økonomi, sier finansministeren.

– Målsettingen har hele tiden vært at de som legger til rette for aktivitet skal sitte igjen med mer, sier Vedum.

Mindre fra lakseauksjon

Midlene som fordeles gjennom Havbruksfondet stammer fra lakseauksjonene. Her kjøper oppdrettsselskapene nye tillatelser til å drive oppdrett av laks og ørret. Auksjonen holdes annethvert år.

I 2020 ble tillatelsene solgt for til sammen rekordhøye 5,98 milliarder kroner.

Tidligere i år kom det derimot ikke inn like mye. I denne runden kjøpte lakseselskapene nye tillatelser for 3,8 milliarder kroner.

Årets auksjonen ble utsatt til etter statsbudsjettet, der regjeringen foreslo den nye grunnrenteskatten på oppdrett. Den utsettelsen gjorde også at utbetalingen fra Havbruksfondet ble utsatt.

Skatteforslaget har blitt møtt med sterke reaksjoner i sjømatnæringen.

I september foreslo regjeringen økte skatter, til protester fra oppdrettvannkraftvindkraft og olje og gass. Bransjen har sendt permitteringsvarsler til mange ansatte, og skylder på innretningen av en ny skatt.

Regjeringen anslo da forslaget ble lansert at den nye lakseskatten vil gi skatteinntekter på opptil 3,8 milliarder kroner i året. Halvparten av det som kommer inn skal gå til kommunesektoren.

– Det har blitt opphetet nå, men vi mener det er riktig at de store oppdrettsselskapene bidrar mer til fellesskapet, sier Vedum.

Les også

Dette er lakselobbyen

Les også

Vurderer ny løsning for å fastsette priser på laks

Les også

Witzøe til «diktangrep» på Vedum

Les også

Reisebrev fra Frøya

Publisert:
Gå til e24.no