Lakseprisen stiger til ny rekord på 112,5 kroner per kilo

Markant økning i lakseprisen knuser den forrige rekorden fra våren i fjor.

REKORDHØY: Lakseprisen er nå rekordhøy, men kostnadene for oppdretterne har også økt betydelig.
Publisert:

Eksportprisen for fersk laks stiger 9 prosent til 112,46 kroner per kilo i uke 8 fra uken før, ifølge SSB.

Det er det høyeste noensinne, og slår dermed rekorden på 108 kroner fra våren 2022. Lakseprisen er nå 28 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Den generelle inflasjonen har imidlertid også gjort det dyrere å produsere laksen, og anslag på produksjonskostnadene per kilo laks ligger rundt 50 kroner per kilo i snitt, selv om det er store forskjeller.

Eksportvolumet er marginalt høyere enn uken før på 14.905 tonn, men 15 prosent lavere enn tilsvarende uke i 2022.

Les på E24+

Oppdrettsselskap om laks på land: – Vokser fortere enn i sjøen

Slaktet mer før grunnrenteskatt

Lakseanalytiker Wilhelm Røe i Danske Bank påpekte nylig at innføringen av grunnrenteskattengrunnrenteskattenRegjeringen har foreslått en særskilt skatt på 40 prosent på grunnrenten i oppdrett av ørret og laks. Grunnrenten er verdien av en felles naturressurs, og viser seg som ekstra overskudd i bedrifter som gjennom konsesjoner får utnytte ressursen. fra årsskiftet nok har ført til en del skattetilpasninger, i form av at oppdretterne slaktet mer før årsslutt.

Det kan også være blant grunnene til at det er litt mindre laks tilgjengelig på nyåret, noe som kan bidra til prisoppgangen.

Usikkerheten rundt skatten har også gitt hopp i kontraktsprisene fremover i tid, fordi man tar høyde for ekstra skatt. Avklaring på skattespørsmålet er ventet i løpet av mars.

Biologiske problemer med fisken, inkludert lus, alger, maneter og sykdommer, er også ventet å gi begrenset vekst i globale laksevolumer i år. Alle de norske lakseoppdretterne venter derfor sterk prisutvikling i 2023.

Samtidig gir de biologiske utfordringene økte kostnader for oppdretterne, og større investeringsbehov for å finne løsninger.

Milliardutbytter

De største norske oppdretterne, som Mowi og Salmar, rapporterte nylig kraftig resultatøkning i fjorårets siste kvartal. Høyere laksepriser var en viktig årsak til det.

Begge selskapene foreslår også milliardutbytte til sine aksjonærer basert på fjoråret.

Prisen på frossen laks faller 0,4 prosent til 89,30 kroner per kilo, men er likevel 23 prosent opp fra samme tid i fjor. Volumet økte med 58 prosent fra uken før til 654 tonn.

Publisert:

Her kan du lese mer om