Investorveteran vil produsere laks på land. Nå sikter han mot Oslo Børs.

– Vi må unngå å gjøre feilene som andre har gjort, sier Terje Mikalsen. Han søker om å produsere 6.000 tonn laks i Farsund på Sørlandet.

Terje Mikalsen.
 • Ole Alexander Saue - Aftenposten
Publisert:

Forretningsmann Terje Mikalsen er mest kjent for å ha startet Norsk Data og tjent heftig på sine investeringer i Hafslund Nycomed.

Nå ønsker seriegründeren å starte med landbasert produksjon av laks i hjemkommunen. I utgangspunktet søker selskapet hans EcoFishCircle om å få produsere 6000 tonn årlig.

– Vi har plass til mer, men da vil det bli langt mer konsekvensutredning. De problemene får vi ta senere, sier han til Aftenposten/E24.

Med seg på laget har han Arne Gravdal. Han har drevet lakseoppdrett på land i Skottland med selskapet Niri.

Regner med å gå på børs

Produksjonen skal foregå i nærheten av flyplassen på Lista i Farsund. Der eier familien hans flere tusen mål.

Terje Mikalsen, her fra en NHO-konferanse i 2008.

– Jeg vil ikke tallfeste hvor mye vi ønsker å produsere på sikt, men det blir gjerne mye større om det går bra med den første biten. Det ligger nærme sjøen, så fisken kan fraktes rett til Tyskland, sier Mikalsen.

Han håper å ha konsesjon innen årsskiftet, og har planer om å sette ut fisk før neste sommer.

– Vi regner med å gå på børs etter hvert. Men det er best å gjøre det når en har kommet litt lenger, sier han.

Den største fordelen ved å produsere på land er at en slipper å betale for lisens. I tillegg er det mindre logistikk, og en kan få bedre kontroll på biologi.

Problemer med lus, sykdom, og rømming er nå de største utfordringene med oppdrett i sjø.

Dagens Næringsliv skrev om Mikalsens planer om å «revolusjonere» oppdrett på land alt i 2018. Mikalsens planer i Skottland er imidlertid lagt på is som følge av brexit, opplyser han.

På Øra i Fredrikstad ligger landets første lakseoppdrett på land. Fredrikstad Seafoods har startet opp med slakting av fisk, og forventer å utvide til USA innen kort tid. Her en av de to merdene på anlegget.

Analytiker: – Lite lønnsomt

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto følger nøye med på oppdrettsnæringen. Han forteller om en rekke problemer knyttet til produksjon på land.

– Til nå er det svært lite lønnsomt. Ingen har tjent på det, selv om lakseprisen har vært høy, sier han til Aftenposten/E24.

– Det er en del ulemper ved å være små på grunn av de faste kostnadene. Mange har også hatt problemer med høy dødelighet, giftige gasser og tidlig kjønnsmodning, legger han til.

Han sier videre at en del av utfordringene allerede er løst. Likevel er det stor usikkerhet knyttet til kostnadene og vekstvilkår.

Mikalsen er imidlertid trygg på egne planer.

– Vi har all grunn til å tro på lønnsomhet. Vi må unngå å gjøre feilene som andre har gjort. Det er rimelig forståelige problem, og det finnes gode overvåkingssystem, sier han.

– Dødeligheten i anlegg på land er veldig lav om du ikke gjør de vanlige tabbene. Mye av dødeligheten skyldes utbrudd av H2S som følge av at slam samler seg i en krok. Passer du på, unngår du det, legger han til.

H2S, eller hydrogensulfid, er en giftig gass som kan føre til akutt fiskedød. Flere landanlegg har hatt utfordringer med H2S.

Sliter med å hente penger

Kjølås Johannessen forteller at usikkerheten gjør det vanskelig å hente penger fra investorer.

– Mange har forsøkt uten å lykkes. Men de som har klart det, har trukket til seg mye interesse. Aksjekursene har også økt veldig mye, sier han.

– Hva gjør investorene usikre?

– Usikkerhet knyttet til teknologi og kompetanse blant dem som satser, er blant grunnene til at flere sliter med å hente penger.

Lav produksjon på land

I Norge er det så langt bare Fredrikstad Seafoods som produserer laks på land. Det mangler likevel ikke på planer rundt om.

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at 19 private selskaper har konsesjon til å produsere totalt 169.000 tonn laks på land (se faktaboks). Til sammenligning ble det i Norge i 2019 produsert 1,4 millioner tonn i sjø.

Også på verdensbasis har en rekke selskaper startet oppdrett av laks på land, men i volum er det fremdeles som en dråpe i havet, sammenlignet med oppdrett i sjø.

I Homestead utenfor Miami i Florida bygger Johan Andreassen fra Møre opp et gigantisk oppdrettsanlegg på land. Selskapet heter selskapet Atlantic Sapphire.

Den største fisken av de alle, Atlantic Sapphire, er i gang med deres anlegg i Florida i USA. Der produseres det 10.000 tonn årlig. Innen 2031 er planen å komme opp på hele 220.000 årlig. Selskapet er notert på Oslo Børs.

Kjølås Johannessen tror produksjonen på land etterhvert vil bli så stor at den presser lakseprisen ned.

– Men jeg tror produksjon i sjø vil forbli billigst. Derfor vil volumene holde seg på dagens nivå, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oslo Børs
 3. Oppdrettsnæring
 4. Sjømat

Flere artikler

 1. Solgte landlaks for over 100 kroner kiloen

 2. Betalt innhold

  Et nytt kapittel i norsk oppdrettshistorie

 3. Tjener på canadisk laksestopp

 4. Betalt innhold

  Her skal de bygge et av Norges største oppdrettsanlegg på land. Prislapp: Over fem milliarder.

 5. Betalt innhold

  På denne øyen vil gründerne lage en liten revolusjon. Det er bare ett problem.