Rekord for norsk sjømateksport: Sør-Korea kaster seg over fersk laks fra Norge

På tross av coronakrisen har aldri norsk sjømatnæring eksportert mer laks i første halvår. Mens store deler av Asia har redusert importen av sjømat, har Sør-Korea fått øynene opp for fersk norsk laks.

Norges Sjømatråd opplever en stor interesse blant sør-koreanere for norsk laks.
Publisert: Publisert:

– Det har vært et merkelig halvår, sier analytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges Sjømatråd.

I årets seks første måneder har Norge eksportert sjømat til en verdi av 52,9 milliarder kroner, viser ferske halvårstall fra Norges Sjømatråd.

– Før coronaviruset stengte ned verden var det en fantastisk oppgang i eksporten og det så veldig lyst ut. Etterspørselen etter norsk sjømat har blitt mindre etter coronakrisen, men samtidig har den svake norske kronen demmet opp for mye av fallet, sier Pettersen.

Økning i Sør-Korea

Tallene for første halvår viser rekordstor eksport av sjømat. Fra forrige halvår i fjor økte eksportverdien med 3,5 prosent.

Laks sto for over halvparten av eksporten målt i tonn. 501.000 tonn laks forlot Norge i første halvår, hvor de største mottakerne var Polen, Frankrike og Danmark.

Les også

Nye Endúr skal vokse på oppdrett, ikke olje og gass

Men i ett marked har lakseeksporten skutt fart. Til Sør-Korea gikk 13.938 tonn laks i første halvår, omtrent like mye som eksporten til landet i hele 2015.

– Sør-Korea har økt jevnt og trutt. Det er et nisjemarked for laks, men som stadig øker i viktighet, sier analytiker Paul Aandahl i Norges Sjømatråd.

Analytiker Paul Aandahl i Norges Sjømatråd.

Særlig de siste månedene har landet blitt viktig for norsk eksport av laks.

– I Asia har mange regioner gått tilbake i lakseeksporten, mens Sør-Korea har vokst. Endringen fra å spise sjømat på restaurant til å spise det hjemme har gått bedre enn vi fryktet, og det vises også på eksportverdien, sier Aandahl.

I Sør-Korea har fersk norsk laks en markedsandel på 80 prosent, mens fryst chilensk laks, har de resterende 20 prosentene.

Laks på nett

En trend som har vokst frem i landet er kjøp av laks på nettbaserte dagligvarehandler.

Nettversjonen av landets nest største supermarked Lotte har sett en salgsøkning for norsk fersk laks på hele 2.680 prosent. Ifølge Sjømatrådet melder flere andre dagligvarekjeder om lignende tendenser.

Les også

Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

– Nettsalget av laks har fått en kraftig oppgang etter coronaviruset stengte ned landet, sier Aandahl.

– Der var Sør-Korea allerede tidlig ute med dagligvarer på nett da corona startet. Oppgangen på nett har bidratt til veksten i norsk lakseeksport, sier han.

Les også

I Nordlaks’ nye oppdrettsanlegg er det plass til 50 millioner middager

Venter videre økning

Aandahl og Sjømatrådet tror Sør-Koreas lakseinteresse vil fortsette å vokse.

– Når laksekonsumet dreier seg tilbake mot mer restaurantkonsum vil en del sør-koreanere ta med seg nye vaner og nye måter å kjøpe laks på slik at laks vil bli brukt ved flere anledninger enn før, og totalkonsumet vil dermed øke, sier Aandahl.

Les også

Høyeste laksepris siden før coronatiltak: – Den svake kronen har vært en airbag

Les også

Supermarkeder i Beijing har fjernet norsk laks etter smittefrykt

Publisert: