Ferge-sjef som sa opp 800 har fått frist til å gjenansette dem

Da selskapet sa opp 800 ansatte på dagen fikk selskapet kritikk fra Boris Johnson. Nå har britenes transportminister kommet på banen og gitt en frist til rederiet for å omgjøre den kontroversielle beslutningen.

Illustrasjonsfoto av P & O Ferries-ferger.
Publisert:

17. mars fikk alle skipene til det britiske fergeselskapet P & O Ferries beskjed om å sette passasjerer og annen frakt på land, og holde seg i havnen, i påvente av en «stor nyhet som vil sikre langsiktig levedyktighet».

Senere samme dag varslet selskapet at de sparker 800 fergeansatte, som enten må akspetere en sluttpakke og bli erstattet av billigere utenlands arbeidskraft, eller søke på sin gamle jobb til lavere lønn.

Årsaken var, ifølge selskapet, at deres «overlevelse var avhengig av å gjøre raske og betydelige endringer nå», het det i en uttalte fra tidligere i mars.

Nå har sjefen for P & O Ferries Peter Hebblethwaite fått «en siste mulighet» til å gjenansette de oppsagte ansatte – på deres opprinnelige lønnsvilkår – av de konservatives transportminister Grant Shapps, skriver BBC.

Dersom oppfordringen ikke følges sier ministeren at han og regjeringen ville gjøre det ulovlig for fergeselskaper å betale mindre enn minstelønn – noe som mest sannsynlig vil tvinge Hebblethwaite til å gjøre det om han skal drive videre i Storbritannia.

Ber sjefen gå av

– Vår tiltakspakke vil forhindre at loven brytes, skriver ministeren i brevet som også er gjengitt av andre medier.

Shapps foreslår videre at at selskapet derfor dropper 31. mars-fristen de har gitt ansatte for å svare på tilbud om sluttpakke.

Han skriver videre at denne opfordingen «ikke kan ignoreres», og at selskapet vil ha «liten mulighet til annet enn å reversere sin beslutning i alle tilfeller».

Les også

Toppsjef sparket plutselig 800 ansatte: – Unnskyld

Selskapet betjener flere fergeruter fra Storbritannia til for eksempel Irland, Frankrike og Belgia.

– En reversering på dette tidspunktet kan også bidra til å begynne å reparere firmaets rykte, skriver statsråden, som også gjentok tory-regjeringens oppfordring til Hebblethwaite om at han bør gå av.

P & O Ferries-sjef, Peter Hebblethwaite.

Fagforeninger ville ikke akseptert

Hebblethwaite innrømmet forrige uke at selskapet brøt loven da de satte 800 ansatte på porten uten å konsultere arbeidernes fagforeninger, skriver CNBC

Han sa imidlertid at ingen fagforening ville ha akseptert planen, og at det var lettere å kompensere arbeidere «i sin helhet» i stedet, skriver nettstedet.

– Vi har gått fra en driftsmodell til en annen. Det var vår vurdering at endringen var av en slik størrelsesorden at ingen fagforening kunne akseptere vårt forslag, sa han den gangen.

Jernbane-, sjøfarts- og transportforbundet (RMT) ba regjeringen gi en umiddelbar forføyning for å hindre P & O-skip fra å seile og sikre gjeninnsetting av permitterte arbeidere, og sa at bevisene levert av Hebblethwaite viste «flere brudd på loven».

– Selskapet brøt ikke bare loven, men de ville gjøre det igjen, sa RMTs generalsekretær Mick Lynch og la til. – Dette bør inkludere at regjeringen tar kontroll over skipene om nødvendig.

Les også

Britisk fergeselskap sparker 800 ansatte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om