Mowi og Cermaq går til retten mot utfasing av oppdrett i Canada

Beslutningen om å fase ut oppdrett langs vestkysten av Canada av hensyn til urbefolkningen, møter nå kraftig motstand fra de norske lakseselskapene Mowi og Cermaq.

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Lakseoppdretterne Mowi og Cermaq går nå til retten for å få en vurdering av beslutningen om å fase ut flere anlegg langs Canadas vestkyst, ifølge nettstedet salmonbusiness.com.

I desember ble det bestemt at oppdrettslisenser rundt Discovery Islands i British Columbia skulle utfases fra 30. juni 2022. Bakgrunnen var hensyn til den lokale urbefolkningen, som er bekymret for negativ påvirkning på villaks i området.

Både Mowi Canada West og Cermaq Canada sier ifølge Salmonbusiness.com at de vil måtte kutte i arbeidsstyrken i lys av den planlagte utfasingen.

Cermaq Canada understreker i en uttalelse at den rettslige gjennomgangen kun fokuserer på myndighetenes beslutning og gjennomføring, og at de respekterer urbefolkningens meninger og rettigheter i regionen.

«Den rettslige gjennomgangen Cermaq har tatt til orde for, er ment å gi Cermaq tid til kontakt med de lokale urbefolkningsorganisasjonene angående driften i deres territorier», skriver selskapet, som dermed håper å kunne samarbeide om avtaler som sikrer fremtidig oppdrett i området.

Les også

Les også: Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

– Urimelig

«Avgjørelsene, tidsperspektiv og mangel på presisjon er urimelige, og truer levedyktigheten til hele Mowis operasjon i British Columbia», sier Mowi Canada i en uttalelse, ifølge flere medier i Canada.

Landet er en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, med en årlig produksjon på nær 150.000 tonn. Bare Norge, Chile og Skottland er større.

I spissen står norske selskaper som Mowi, Cermaq og Grieg Seafood. Mowi er klart størst, med anlegg både på vest- og østkysten av landet, og produserte 54.000 tonn laks i Canada i 2019.

Det har foreløpig ikke vært mulig for E24 å få kommentar fra Mowi.

Salmonbusiness.com: Cermaq and Mowi go to court over Discovery Islands phase outCermaqs uttalelse finner du her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Cermaq
 2. Laks
 3. Mowi
 4. Oppdrettsnæring
 5. Canada

Flere artikler

 1. Hundremillionerssmell for utfasing i Canada

 2. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

 3. KLP og Storebrand tar opp urfolkskonflikt med de norske oppdretterne

 4. Inntekter i hundremillionersklassen kan gå tapt for Mowi Canada

 5. Går av som Cermaq-sjef: - Vil prioritere tiden min annerledes