Sveitserne skyller gull for 14,2 millioner ned i do hvert år

Så store mengder gull havner i kloakken hvert år at forskerne mener at det i enkelte områder vil være lønnsomt å raffinere det. 

GULL: Store mengder gull havner i kloakken i Sveits vært år.

Foto: © Issei Kato / Reuters Reuters
Publisert:

Sveitsiske forskere har funnet ut at 43 kilo gull til en verdi av 14,2 millioner kroner skylles ned i den sveitsiske kloakken hvert år. Dette skriver flere internasjonale medier.

Ifølge forskerne kommer gullet fra slam fra rensingen av det edle metallet. I gjennomsnitt raffineres rundt 70 prosent av verdens gull i Sveits.

Forskerne har konkludert med at gullet ikke er skadelig for miljøet og at det heller ikke vil være lønnsomt å utvinne det i stor skala. Likevel mener forskerne det noen steder kan være mulig.

– Enkelte områder i den sørlige Ticino-regionen er konsentrasjonen av gull i kloakken tilstrekkelig høy for at gjennvinning kan være lønnsomt. Dette kommer av at det er stor tilstedeværelse av gullraffinerier i området, skriver forskerne i rapporten, ifølge Bloomberg.

Enormt sølvfunn

Selv om gullfunnet er stort er sjansene for å finne sølv i kloakken betydelig større.

Totalt fant forskerne rundt 3.000 kilo sølv i renseprosessen, noe som skal ha en markedsverdi på omkring det samme som gullet.

I tillegg til de edle metallene ble det funnet en rekke mineraler som vanligvis blir brukt i produksjon av elektronikk, skriver CNN.

Dette er ikke første gang i år man finner store verdier i den sveitiske kloakken. To spanske kvinner er under etterforskning etter å ha skylt ned 100.000 euro, nærmere en million kroner i toalettet.

– Det kan være penger brukt i kriminalitet de forsøkte å bli kvitt. Vi er nødt til å undersøke hvor pengene kom fra, sa sveitsisk politi til CNN i september.

Hendelsen fant sted i mai i år på toaletter i en bank, og nærliggende restauranter.

Her kan du lese mer om