Spansk krisebank blir tvangsfusjonert

EU tvinger den spanske krisebanken Banco Popular til å bli overtatt av Santander. Santander betaler en euro for egenkapitalen og ansvarlig lånekapital.

KRISEBANK: En mann bruker en av Banco Populars minibanker i Madrid.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

EUs organ for avvikling av krisebanker, Single Resolution Board (SRB), har auksjonert bort den spanske krisebanken Banco Popular.

Auksjonen har ført til at banken blir overtatt av Banco Santander.

Aksjekapital i Banco Santander blir nullet. Også lånekapital klassifisert som Tier 1, blir nullet. Lånekapitalen som er klassifisert som Tier 2, blir omgjort til aksjer som Santander kjøper for en euro.

Av Santanders presentasjonsmateriale å dømme, var kapitalen som nå blir nullet og solgt for en euro, bokført til to milliarder euro.

På randen av konkurs

I pressemeldingen fra SRB heter det at den europeiske sentralbanken tirsdag kom til at likviditetssituasjonen i Banco Popular var så presset at banken var i ferd med å gå konkurs eller trolig ville gå konkurs.

Samme dag nedjusterte kredittvurderingsbyrået Moody's Banco Populars kredittverdighet.

Derfor besluttet SRB og tilsvarende spanske myndigheter at et salg var i allmenhetens interesse fordi det beskytter innskyterne og ivaretar finansiell stabilitet.

– Beslutningen som er tatt i dag sikrer innskyterne og kritiske funksjoner i Banco Popular. Dette viser at verktøyene som ble gitt til avviklingsmyndigheten etter finanskrisen er effektive i å beskytte skattebetalernes penger fra å redde banker, sier Elke König, styreleder for SRB i pressemeldingen.

Som en del av avtalen skal Banco Santander hente syv milliarder euro i ny egenkapital. Det tilsvarer trolig det SRB mener er kapitalbehovet i Banco Popular.

Les også

Kursras for kriserammet spansk bank

Tvilsomme eiendomslån

Banco Popular er Spanias sjette største bank. Banken har en portefølje med tvilsomme eiendomsutlån på 37 milliarder euro som banken uten hell har forsøkt å selge.

Aksjekursen har vært i fritt fall den siste uken. Også prisene på bankens obligasjonslån har gått ned.

Det er første gang EUs regelverk for tvangsavvikling av krisebanker blir benyttet. Det er således også første gang EU tvinger gjennom at aksjonærene og de som har gitt ansvarlige lån taper alt i en redningsaksjon for en bank.

Det har på forhånd vært knyttet spenning til om hvilke følger det kan få for andre spanske bankers mulighet for å skaffe seg lån i det internasjonale kapitalmarkedet.

Banco Populars problemer blir sett på som spesielle for denne banken mens øvrige spanske banker blir vurdert som solide.

Les også

Krise i Deutsche Bank: Sjefen nekter for at han skal slutte

Les også

Italienske småsparere kan tape opp til 18 milliarder kroner

Les også

Portugal sender Goldman Sachs milliardregning etter bankkollaps

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Spania

Flere artikler

  1. Spekulantene kastet seg over ny spansk bank

  2. Kommentar: En bra dag for Europa

  3. Kursras for kriserammet spansk bank

  4. – Løftet er brutt for godt

  5. Norwegian søker konkursbeskyttelse for tre spanske datterselskap