Brasils høyesterett overtar sak fra korrupsjonsdommer

Et flertall i Brasils høyesterett stemmer for å overta saken mot tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva. Ansvaret for saken flyttes fra en dommer som er en profilert korrupsjonsjeger.

GRATULERTE: Brasils president Dilma Rousseff gratulerte Luiz Inacio Lula da Silva som sin nye stabssjef da han ble tatt i ed. Kort tid etter erklærte en føderal dommer utnevnelsen for ugyldig.
Publisert: Publisert:

Dommerne stemte torsdag for å legge saken under høyesterett og ikke den føderale dommeren Sergio Moro. Lula er siktet for hvitvasking og for å ikke ha meldt inn en strandleilighet for beskatning, og siktelsen settes i forbindelse med den store Petrobras-etterforskningen ledet av Moro.

Avgjørelsen i høyesterett underkjenner også Moros beslutning om å offentliggjøre et avlyttingsopptak mellom president Dilma Rousseff og hennes forgjenger og mentor Lula.

Opptaket kaster angivelig lys over spillet som har foregått i kulissene i forkant av presidentens forsøk på å utnevne Lula til sin stabssjef, noe som vil gi ham immunitet i Petrobras-saken. I samtalen sier Dilma at hun vil sende ham en offisiell nominasjon til rollen som stabssjef, slik at han kan bruke den «om nødvending».

Dommer Moro har satt en foreløpig stopp for utnevnelsen, og saken skal opp i høyesterett neste uke. Da må retten avgjøre om politiets avlytting kan brukes som bevis.

Les også

Rousseff advarer mot «kupp»

Les også

Rousseffs koalisjonspartner trekker seg fra regjeringen

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Publisert:

Her kan du lese mer om