Rousseff advarer mot «kupp»

Brasils president Dilma Rousseff sier hun er offer for et kupp, samtidig som hennes politiske allierte driver hestehandel i et forsøk på å unngå å bli stilt for riksrett.

I TRØBBEL: Brasils president Dilma Rousseff.
Publisert: Publisert:

– Dette er en kuppaktig prosess som ikke er i tråd med den retningen landet har tatt etter at demokratiet ble gjeninnført, sa Rousseff i en tale i hovedstaden Brasília med henvisning til slutten på to tiår med militærdiktatur fram til 1985.

Les også

DNBs Brasil-sjef: – Nå ramler alt ut av skapet

Den politiske krisen i landet ble ytterligere forverret da Rousseffs arbeiderparti mistet koalisjonspartneren PMDB tirsdag.

Presidenten er dermed alene i kampen mot en riksrettstiltale i Kongressen.

Dette skjer samtidig som landet er inne i en alvorlig resesjon og en korrupsjonsskandale i statsoljeselskapet Petrobras der et tverrsnitt av landets elite er involvert.

Les også

Rousseffs koalisjonspartner trekker seg fra regjeringen

En meningsmåling viser at regjeringen har rekordlave 10 prosents støtte i befolkningen. For Rousseff personlig er det litt bedre, men fortsatt svakt. 14 prosent sier de har tillit til henne.

Rousseffs omstridte forgjenger Luiz Inacio Lula da Silva planlegger torsdag å lede en demonstrasjon mot riksrettstiltale. Lula er fortsatt populær på venstresiden, mens opposisjonen har lagt ham for hat.

Han risikerer selv tiltale i forbindelse med Petrobras-saken. Rousseff har forsøkt å utnevne ham til sin stabssjef, noe som vil gi Lula immunitet. En dommer har satt en foreløpig stopp for utnevnelsen.

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Les også

Lula hardt ut mot påtalemyndigheten i Brasil

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om