Danske Bank-strateg: Tror handelskrigen kan være over innen 90 dager

Oljeprisen skyter i været, og markedet feirer «våpenhvilen» mellom USA og Kina. Danske Bank tror det hele kan være endelig avgjort i løpet av neste år.

VÅPENHVILE: USAs president Donald Trump hadde lørdag med seg sin nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton på middag med Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Buenos Aires i Argentina. Der kom en 90 dagers «våpenhvile» i handelskrigen i stand.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • David Bach
Publisert:

USA og Kina ble i helgen enige om å utsette innførselen av nye tollsatser med 90 dager. Det ble klart etter at de to presidentene Donald Trump og Xi Jinping møttes til en arbeidsmiddag på sidelinjen av G20-gruppens møte i Argentina.

Børsfest i Asia og kraftig oljeprishopp var blant reaksjonene mandag.

Samtidig varslet Det hvite hus at dersom man ikke blir enige om en avtale innen utgangen av perioden vil landet sette opp tollsatsen fra 10 til 25 prosent på varer verdt inntil 200 milliarder dollar.

Sannsynligheten for en slik ny opptrapping av handelskrigen er betydelig redusert, mener sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank. Han sier det nå kan være slutt på handelskrigen allerede i løpet av første kvartal 2019.

– Trump og Xi vil trolig møtes igjen i første kvartal, slik vi ser det. Vi tror at vi får en slutt på handelskrigen i løpet av 2019. Og det vil ta bort en betydelig negativ halerisiko for verdensøkonomien og finansmarkedene, sier Lie.

– Sannsynligheten for at vi går inn i fase 3 av handelskrigen, som Trump har kalt det, altså en ytterligere eskalering med tariffer på alle kinesiske handelsvarer, mener vi nå er betydelig redusert. Det bør gi et betydelig løft til sentimentet i finansmarkedene.

– Så bra som mulig

USA innførte i sommer toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Senere ila USA 10 prosent toll på ytterligere varer til en verdi av 200 milliarder dollar, en sats Trump truet med å øke til 25 prosent fra 1. januar. Kina svarte på avgiftsøkningene med å innføre toll på amerikanske produkter til en verdi av 110 milliarder dollar, blant annet på amerikanske biler.

Når Trump og Xi nå har blitt enige om å legge saken på is i tre måneder, reduserer det også trusselen mot verdensøkonomien. Neglebitende investorer kan puste lettet ut, skriver NTB. Christian Lie er enig.

Les også

Trump etter G20-møte: – Kina kutter og fjerner biltoll

– Vi mener at det man har kommet frem til nå egentlig er så bra som det var mulig å håpe på dette tidspunktet. Spesielt når Trump for første gang på lenge synes å ha reelle ambisjoner om å gå inn i forhandlinger med kineserne.

Lie viser til at Trump, etter møtet med kineserne i mai i år, tydelig ønsket å legge ytterligere press på Kina ved å øke tariffene.

– Om vi ser på initiativene hans denne gangen, så tror han nok at han har mer forhandlingsmakt nå, enn han hadde i mai.

– Ikke minst ser han nok også at en eskalering av handelskrigen risikerer å redusere hans egne muligheter for å bli gjenvalgt i 2020, på grunn av de negative implikasjonene for amerikansk økonomi og aksjemarkedet.

Intense forhandlinger

Danske Bank venter nå intense forhandlinger mellom de to partene, og Lie understreker at de ikke tror det blir noen enkel vei til en endelig handelsavtale.

– Trolig kommer kineserne til å sende et stort forhandlingsteam til Washington allerede midt i desember, mens amerikanerne på sin side blant annet vil stille med finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer, som vil spille sentrale roller.

For selv om banken nå våger å tro at handelskrigen går mot slutten, er det veldig mye som fortsatt gjenstår. Blant annet har Kina planer om å utfordre USA på teknologi i årene som kommer.

Les også

Peter Warren om oljeprisfallet: – Skremmende likheter med finanskrisen

Myndighetene blant annet lansert programmet «Made in China 2025» for å oppmuntre til innenlandsk teknologisk innovasjon. Mye av Kinas sterke vekst de siste tiårene har vært et resultat av at de har kunnet kopiere teknologi fra vesten og dermed redusere gapet mellom dem og vestlige økonomier raskt.

USA er fremdeles foran Kina i utvikling og forskning på kunstig intelligens, og det er nettopp det Kina ønsker å endre med «Made in China 2025».

– Det vi tror vil gjenstå som den største bøygen er den strategiske planen «Made in China 2025» hos kinesiske politikere. De ønsker å bli en teknologisk stormakt innenfor områder som kunstig intelligens, elbiler, robotisering og så videre. Da vil de bli en langt større konkurrent mot de amerikanske teknologigigantene, sier Lie.

Akkurat denne ambisjonen kan bli et tema også i Kongressen i USA, dersom Trump lar kinesernes planer ligge under forhandlingene, tror sjefstrategen.

– Da vil Trump trolig få kritikk både fra demokratene og republikanerne. Alle vet at det er betent, men hvis Trump unnlater å gå inn på det for å få til en handelsavtale, så vil det kunne bli en langvarig kilde til konflikt mellom USA og Kina som ikke blir løst.

– Vi fortsetter å tro på en endelig avtale, muligens i løpet av første kvartal. Men det vil også bli begynnelsen på en langsiktig rivalisering mellom USA og Kina, fordi Kina i løpet av de neste 10–15 årene kommer til å gå forbi USA som verdens største økonomi. Interessant nok kan kinesisk økonomi i 2050 være dobbelt så stor som den amerikanske. Det er et bakteppe som kan bidra til at rivaliseringen fortsetter. Men vi tror vi gradvis vil gå fra handelskrig til teknologisk krig hvor USA i større grad fokuserer på å beskytte sin teknologi og innføre restriksjoner på eksport av teknologi til Kina. Det har vi allerede sett tegn til i 2018.

Ikke alle tror på «fred»

Rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i DNB mener på sin side at helgens våpenhvile «har en haug av fallgruver, som allerede begynner å komme til syne», skriver hun i sin morgenrapport for DNB Markets.

– Disse stammer først og fremst av at avtalen er lite konkret, noe som gir rom for ulike tolkninger. Hvor stort er et «veldig betydelig» beløp, og hvilke varer innebærer det? Allerede i går var Trump ute og meldte om at kineserne, i tillegg til å importere mer varer fra USA, har sagt seg villige til å redusere importtollen på amerikanske biler, påpeker Gjerde.

Dette er imidlertid noe kineserne på sin side ennå ikke har bekreftet, skriver Gjerde videre. DNB mener krigen fort kan blusse opp igjen.

– Den viktigste grunnen til at vi tror gleden over helgens våpenhvile kan bli kortvarig er imidlertid amerikanernes krav om at kineserne må gjøre endringer i åndsverkslovgivningen sin for at en ny avtale skal komme på plass. Amerikanerne mener at Kina gjennom åndsverkslovgivningen «stjeler» amerikansk utviklet teknologi. At Kina skal komme med tilstrekkelige innrømmelser på dette området har vi vanskelig for å se for oss, all den tid denne praksisen er viktig for kinesernes langsiktige vekstmål, skriver Gjerde.

– Vi tror dermed helgens avtale om våpenhvile dermed blir lite mer enn nettopp det, og at handelskrigen gjenopptas til neste år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Kina
  3. USA

Flere artikler

  1. Bloomberg: Kina innfører hevntoll – Wall Street og Oslo Børs faller

  2. Nordea Markets: – Forventningene til G20-møtet er overdrevet

  3. Flokene som må løses i handelskrigen

  4. DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

  5. Fersk rapport: Trump lykkes med å ramme Kina i handelskrigen