Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har erklært seg som landets midlertidige president. USA-president Donald Trump anerkjenner ham som landets leder.

VIL TA OVER: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido (35).
Publisert:

Kunngjøringen til Guaido kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag.

Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at han formelt tok ansvar for å styre landet.

Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at

– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa Guaido til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro

Støttes av Washington

Juan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall.

Nicolas Maduro.

Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Flere medier skriver onsdag kveld at USAs president Donald Trump anerkjenner opposisjonslederen, og gir Guaido støtte som landets leder.

Reuters melder at også Canada kommer til å anerkjenne Guaido.

Før dagens demonstrasjoner ringte Trunps visespresident Mike Pence til Guaido for å uttrykke Det hvite hus' støtte i kampen mot Maduro.

Venezuela er blant verdens mest oljerike nasjoner, men vanstyre og økonomisk kaos har rammet produksjonen hardt. Landets økonomi fikk en betydelig knekk da oljeprisen stupte høsten 2014.

Les også

– Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

Hundretusener

Guaidos uttalelse skjer etter at hundretusener har tatt til gatene i landets hovedstad for å demonstrere. Samtidig holder grupper tro mot sittende president Nicolas Maduro motdemonstrasjoner.

Også i andre byer i Venezuela demonstrerte tusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

STORE DEMONSTRASJONER: Opposisjonen i Venezuela har samlet hundretusener i gatene i flere av landets største byer, her fra hovedstaden Caracas.

Folk er drept

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot Maduro.

Soldatene ble pågrepet etter å ha angrepet en kommandosentral nord i hovedstaden Caracas.

Blant de fem som ble drept natt til onsdag, er en 16-åring, som mistet livet etter at det ble skutt med skarpt mot en gruppe demonstranter i Caracas.

Opposisjonen i Venezuela har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

MOTDEMONSTRASJONER: Tilhengerne av sittende president Nicolas Maduro har også mønstret betydelige folkemengder.
Les også

Venezuela innfører «nytt pengesystem»

Les også

IMF: Her vil prisene vokse med 1,37 mill. prosent

Les også

Venezuela fjerner nuller på nye pengesedler

Publisert:

Her kan du lese mer om