USA og Kina forhandler i skyggene for å unngå handelskrig

Sabelraslingen mellom de to stormaktene fortsetter for fullt – og kan lede til handelskrig og økonomisk krise. Men bak den tøffe retorikken forhandles det om en mulig utvei. 

FORHANDLER: USA og Kina, her representert ved sine øverste ledere Xi Jinping og Donald Trump, forsøker å styre kursen vekk fra en mulig handelskrig.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
Publisert:

Det finnes håp om å løse handelskonflikten mellom USA og Kina gjennom forhandlinger. Det sier den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin til flere amerikanske medier.

– Vi har meget produktive samtaler med dem, sa Mnuchin til Fox News på søndag.

– Jeg er forsiktig håpefull om at vi kommer til en enighet.

En avtale kan innebære at Trump ikke trenger å innføre de nye importtollene på rundt 60 milliarder dollar på kinesiske varer, som ble varslet fredag.

USAs president har nylig bedt Mnuchin innføre straffetoll på kinesiske varer og redusere handelsunderskuddet med Kina, noe som fikk markeder verden over til å lyse rødt.

USAs finansminister Steven Mnuchin.

Foto: Brown Frederic J AFP

Kina har sagt at de vil svare med samme mynt etter at USA også innførte tollsatser på stål og aluminium tidligere denne måneden. Europa slipper unna enn så lenge, men det er usikkert hva som vi skje med Norge.

Mnuchin ringte Liu

Nå pågår det intense forhandlinger mellom partene bak sceneteppet, skriver blant annet Bloomberg.

Mnuchin skal ha ringt Beijings nye økonomiske leder, Liu He, for å gratulere ham med jobben og diskutere mulige løsninger på den voksende krisen.

Les også

Nobelprisvinner i økonomi advarer mot økonomisk krise

Mnuchin, som selv vurderer å dra til Beijing, sier at landene er enige om at Kinas handelsoverskudd mot USA skal minskes til en viss grad, men at USA vil innføre de nye tollsatsene hvis ikke de får til en avtale som Trump vil signere.

– Vi er ikke redde for en handelskrig, men det er ikke målet vårt, sa Mnuchin søndag, etter en avtale med Sør-Korea om å begrense ståleksport til USA.

Sendte liste med krav

Kinas visepremier Liu He.

Foto: Jason Lee Reuters

Ifølge Wall Street Journal har USA sendt et brev til Kina i forrige uke med spesifikke krav om reduksjon av kinesiske tollsatser på amerikanske biler, større kinesiske kjøp av amerikanske halvledere og økt tilgang til Kinas finansielle sektor for amerikanske selskaper.

Kina, på sin side, studerer nå hvilke amerikanske importer som kan bli utsatt for hevntoll. Listen vil sannsynligvis inneholde fly, jordbruk, databrikker og turisme, skriver China Daily.

Selskaper som Apple, Intel og Boeing vil mest sannsynlig bli rammet.

Les også

Nobelprisvinner i økonomi advarer om økonomisk krise

Les også

Heftig uke for verdensøkonomien

Les også

Regjeringen håper å unngå Trump-toll

Her kan du lese mer om