IMF mener Trump kan redde eller ødelegge verdensøkonomien

IMF opprettholder prognose om økt global økonomisk vekst i 2017 og 2018.

TAR OVER SNART: Fredag innsettes Donald Trump som ny president i USA. Her vinker han til tilhengere i lobbyen i hans Trump Tower i New York.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Veksten i den globale økonomien vil ta seg opp i år og neste år, tror det internasjonale pengefondet (IMF).

I sine siste prognoser som ble offentliggjort mandag klokken 15.00 anslår IMF at veksten vil gå opp fra 3,1 prosent i 2016 til 3,4 prosent i år. Neste år tror de veksten vil øke ytterligere til 3,6 prosent.

Og det er en vekstøkning som er velkommen.

Opp fra lavt nivå

I sin innledning sier IMFs prognosesjef Maurice Obstfeld at den globale veksten i 2016 var den laveste siden 2008/9 etter en svak innledning på året.

Vekstanslaget er det samme som i den foregående prognosen som ble offentliggjort i oktober i fjor.

Men IMF er langt fra sikre på at prognosene slår til.

Og i presentasjonsmaterialet trekker de frem usikkerheten omkring den politiske utviklingen i USA som den største usikkerhetsfaktoren.

Les også

Trump lover alle helseforsikring

Kan gi større effekt

På den positive siden trekker IMF frem forventningene om at USA under Trump vil stimulere til økt økonomisk vekst over det amerikanske statsbudsjettet. Det er ventet både skattelettelser og økte offentlige investeringer i infrastruktur.

Men IMF påpeker at Trumps planer om veksttiltak er svært uklare og at det fortsatt er betydelig usikkerhet om planene og at det derfor er vanskelig å si noe om effektene.

IMF har allerede lagt inn en noe høyere vekst den amerikanske økonomien basert på forventninger om nye tiltak fra Trumps side.

Og de påpeker at veksten i USA og i verdensøkonomien kan bli høyere om Trumps tiltak gir større effekt i form av høyere vekst i økonomien enn det IMF så langt har lagt til grunn.

De mener også at kinesiske myndigheters stimulansetiltak kan komme til å gi høyere vekst i den kinesiske økonomien enn det de nå ser for seg.

Men nettopp forhold mellom Kina og den påtroppende amerikanske presidenten er kilde til en stor bekymring hos IMF.

Les også

Kina til Trump: Uaktuelt å endre politikk

Frykter proteksjonisme

Mange frykter at USA under Trump vil forsterke tendensene til handelskrig med Kina og også føre til at USA generelt blir mer proteksjonistisk.

IMF viser til at den politiske utviklingen har avdekket en svekket konsensus om fordeler med økonomisk integrasjon over landegrensene.

Og de frykter at økte økonomiske ubalanser, kombinert med store svingninger i valutakursene, kan føre til økt økonomisk proteksjonisme i verden.

– Økte restriksjoner på internasjonal handel og migrasjon vil ramme produktiviteten og inntjeningen, og vil få umiddelbar effekt på markedssentimentet, skriver IMF.

Økende forskjeller

I sin innledning medgir IMFs Obstfeld at den globale økonomiske integrasjonen og den teknologiske utviklingen innebærer utfordringer.

– Et resultat har vært økende forskjeller og lønnsstagnasjon i mange land, sier han i sin innledning.

Men å redusere den økonomiske integrasjonen vil ikke løse disse problemene og samtidig bety økte utgifter, mener han og kommer med oppfordring til politikere og andre ledere:

– Bærekraftig vekst må også være inkluderende vekst.

Les også

Nå møtes næringslivstoppene: Dette tror de blir viktigst i 2017

Les også

Mexico slår tilbake mot Trump

Les også

Statlig kinesisk avis truer med hevn om Trump ikke følger «ett Kina»-prinsippet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. IMF
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Kina

Flere artikler

  1. WTO venter global handelsopptur i to år, men frykter økt proteksjonisme

  2. Ny rapport: Verdenshandelen rammet av politisk usikkerhet

  3. Dette frykter toppsjefene mest

  4. IMF: Det lysner for veksten

  5. Olsen etter Trump og brexit: – For Norge kan tapet bli stort