Vil heve renten raskere om nødvendig: – Høy inflasjon er en alvorlig trussel

Onsdag får vi vite om inflasjonen i USA stiger videre til det høyeste på fire tiår. – Hvis vi må heve renten mer over tid, så gjør vi det, sier sentralbanksjefen, som kaller høy inflasjon en alvorlig trussel mot arbeidsmarkedet.

SENTRALBANKSJEFEN i USA må trolig takle den høyeste inflasjonen på flere tiår, når vi får prisdata for desember onsdag ettermiddag.
Publisert: Publisert:

Sjefen for den amerikanske sentralbanken (Fed), Jerome Powell, forsikret senatet om at han vil bekjempe den høye inflasjonen, i sin høring for å bli godkjent for en ny periode tirsdag kveld.

– Hvis vi må heve renten mer over tid, så gjør vi det, sier han, ifølge Bloomberg.

Renten i USA er for tiden på 0–0,25 prosent. Ved forrige rentemøte signaliserte Fed tre rentehevinger i 2022.

Fed-sjefen peker på at gjenåpningseffekter og globale flaskehalser har gitt økte priser, og at den høye inflasjonen vil vare til godt inn i midten av året.

Inflasjonen steg til 6,8 prosent på årsbasis i november.

Det er ventet at inflasjonen, som offentliggjøres onsdag klokken 14.30, stiger til 7,0 prosent på årsbasis i desember, ifølge Infront. Det er det høyeste på fire tiår, skriver Financial Times, og opp fra 6,8 prosent i november.

Kjerneinflasjonen, som er strippet for varer som svinger mye i pris, blant annet drivstoff, ventes opp til 5,40 prosent.

Dermed er inflasjonen fortsatt langt høyere enn sentralbankens mål på rundt to prosent over tid. Sentralbankens hovedvirkemiddel for å senke inflasjon er renteheving. Fed har også et mål om maksimal sysselsetting, som kan bli vanskelig med for høy inflasjon.

Les på E24+

– Vil nok være et volatilt år

Trussel

Powell advarer om at varig høy inflasjon kan sette den historisk sterke gjeninnhentingen i fare.

– For å få det veldig sterke arbeidsmarkedet vi ønsker med høy deltagelse, vil det kreve en langvarig oppgangstid. For å få til det, vil vi trenge prisstabilitet, sier han, skriver Financial Times.

– Høy inflasjon er en alvorlig trussel mot å oppnå maksimal sysselsetting og for å oppnå den langvarige veksten som kan gi oss det, tilføyer han.

Sentralbanksjefen understreker imidlertid at renten på dagens nivå er stimulerende for økonomien, og at det er lang vei tilbake til den normale pengepolitikken.

Les på E24+

Pengeårets største festbrems

Skremte markedet

Det er ventet at Fed har avsluttet sine enorme støttekjøp av verdipapirer i mars, og at det trolig vil markere starten på renteoppgangen.

Signaler om mer aggressive rentehevinger har skremt markedet flere ganger det siste året. Senest etter forrige ukes Fed-referat, som ga solide fall på verdens børser, spesielt for vekstaksjer og det som anses som risikofylte investeringer, blant annet kryptovaluta.

Dagens rentesignaler avviker imidlertid ikke fra den siste tidens beskjeder, og det er bred oppgang på de amerikanske børsene.

Høyere renter internasjonalt taler alt annet likt også for høyere renter her hjemme. Norges Bank har varslet neste renteheving i mars, til 0,75 prosent fra nåværende 0,5 prosent.

Financial Times-saken finner du her
Publisert: