Norske investorer gir hjelp til Ukrainas hjemmefront

Investorene Christen Sveaas og Jan Petter Sissener er blant bidragsyterne til innsamlingsaksjonen Ukrainas frihetshjelp.

Investorene Christen Sveaas og Jan Petter Sissener
Publisert:

Innsamlingsaksjonen ble opprettet etter at Russland invaderte. På to dager samlet den inn 1,5 millioner kroner.

Ukrainas frihetshjelp jobber først og fremst med å få tak i varme klær og nødvendig utstyr til hjemmefronten i Ukraina og få transporterte det ned til landet. De får inn klær, soveposer og annet utstyr, i tillegg til penger til disse tingene.

– Så langt har vi nok til å sende ut fulle pakker til over 300 ukrainske soldater, sier Kristen Tinius Torp til E24.

Han er leder for aksjonen og hovedinitiativtaker sammen med Christian Mikkel Dobloug.

Les også

Åpner hotell for ukrainske flyktninger

Torp sier de ønsket å hjelpe til med noe målrettet. Ifølge aksjonen sendes kun det som er etterspurt av soldatene, foruten våpen. De samarbeider også med Ukrainas ambassade i Norge.

– Spørsmålet var om vi skulle sende det vi det vi hadde av disponible midler, eller hjelpe til ved å sende ned det som de faktisk har utalt at de trenger, sier Torp.

– Det har vært en fantastisk respons gjennom nettverket, og folk gir så det svir.

Sveaas, Sissener og Varner bidrar

Investor og milliardær Christen Sveaas, som står bak Kistefos-konsernet, har bidratt med én million kroner. Sveaas er bortreist og har ingen øvrige kommentarer, opplyser Kistefos til E24.

Varner-familien, som står bak kleskjeder som Dressmann, Carlings og Cubus, bidrar med klær som blant annet undertøy og varme bukser. Overskuddsmateriell, som selger militært utstyr, står også på giverlisten.

Aksjemegler og investor Jan Petter Sissener har også bidratt. Han sier han fikk en henvendelse fra Ukrainas Frihetshjelp torsdag, og tenkte det var en fin måte å prøve å bidra.

– De kom med konkrete forslag som kan bidra til kortsiktig hjelp for heimevernet i Ukraina, sier Sissener til E24.

Investor Jan Petter Sissener sier dette virket som en fin måte å prøve bidra på.

– Vi har mye å gjøre på jobb og mye å tenke på nå, og vi blir nedringt av en rekke hjelpeorganisasjoner som ønsker støtte. Vi er derimot usikre på om den hjelpen kommer frem og vil heller avvente til situasjonen er klarere, men med dette initiativet var vi mer sikre, sier investoren.

Sissener sier han ser regjeringen har sendt noe militært utstyr, og at de da ønsker å bistå heimevernet i Ukraina på samme måte.

– Jeg håper og tror at dette vil komme til nytte, og at det havner i hendene til de riktige folkene, avslutter han.

Les også

Dro til Polen for å møte ansatte og deres familier på grensen til Ukraina

Sokker, soveposer og varme klær

Innsamlingsaksjonen er opptatt av at nordmenn og norske selskaper vet mye om hva som skal til av klær og utstyr i kalde og ugjestmilde forhold, og at vi i Norge har mye slikt utstyr.

– Vi vet hva som må til for å yte maks i vanskelige forhold, og i Ukraina er det dårlig klima både politisk og værmessig, sier Torp.

– I Ukraina blir nå menigmann, det være seg naboen, onkler og fedre, lagerarbeidere eller bussjåfører, innkalt til Heimevernet og det de får er et gevær, og ikke stort mer. De blir værende ute våte og kalde langs gatene mens de beskytter landet sitt, sier lederen for aksjonen.

Torp sier de blant annet har fått inn 1000 par med varme sokker, soveposer, speket mat og varme klær til mer enn 300 personer de siste dagene. Aksjonen har også fått bidrag til transport, drivstoff og mellomlagring av utstyret. De har samtidig opprettet offisielle kontaktpunkter ved grensen mellom Polen og Ukraina som utstyret kan sendes videre fra.

Les også

Milliardbistand fra Norge: – Vi står skulder til skulder med det ukrainske folk

Det er likevel ikke slik at alt norsk friluftstøy nødvendigvis fungerer like godt i en krigssituasjon.

– En av tingene vi sliter med, er å få tak i nok yttertøy som tåler vann og vind, samtidig som de har «trygge» farger som soldatene kan bruke. Det er en stor mangel på dette i landet vårt, sier Torp.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Skogstad var på giverlisten, E24 får opplyst lørdag kveld at dette ikke stemmer.

Publisert: