Forsvaret: Cold Response fortsetter som planlagt etter flystyrten

Forsvaret sier at militærøvelsen Cold Response fortsetter som planlagt. Fredag styrtet et amerikansk militærfly som deltok i øvelsen og fire mennesker omkom.

Flyet av typen Osprey fotografert i Norge tidligere i år. Bildet er frigjort av Forsvaret.
Publisert: Publisert:

– Øvelse Cold Response fortsetter som planlagt med de tiltak som vi må gjøre på grunn av været, skriver Forsvaret i en pressemelding lørdag morgen.

Fredag styrtet et fly tilhørende den amerikanske marinen, som deltok på Nato-øvelsen Cold Response som pågår i Norge. Fire amerikanere mistet livet i flystyrten.

– Vi støtter amerikanerne med å håndtere situasjonen fremover. Det er U.S. Marine Corps som varsler de pårørende, og Forsvaret vil støtte ved behov, skriver Forsvaret.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at han fikk melding om flystyrten fredag ettermiddag.

– Jeg fryktet det verste, men håpte i det lengste på bedre nyheter, sier Kristoffersen.

– Søk- og redningsoperasjonen fant det som var et ulykkessted. Nå er det dessverre bekreftet at mannskapet om bord i det amerikanske flyet omkom i ulykken. Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Bekreftet døde

Alle de fire som var om bord i militærflyet fra U.S. Marine Corps som styrtet i Nordland fredag er bekreftet omkommet.

– Politiet har nå i natt ca. klokken 0130 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet. Så langt politiet er kjent med er alle fire av amerikansk nasjonalitet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt i en pressemelding i 8.30-tiden lørdag morgen.

Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, sier Nilsson.

Politiet opplyser at de foreløpig ikke har ytterligere informasjon i saken.

Deltok på Cold Response

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen V-22 Osprey. Flyet tilhører den amerikanske marinen, og deltar i Nato-militærøvelsen Cold Response. De skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18. Flyet ble meldt savnet klokken 18.26 etter at det ikke landet som planlagt.

Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sa stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB fredag kveld.

Dårlig vær i området

Det var fredag, og er fremdeles lørdag, svært dårlig vær i området der flyet gikk ned, med mye vind og nedbør og stor snøskredfare.

Forsvaret kunne sent fredag kveld ikke si noe nærmere om hvordan ulykken vil påvirke Cold Response.

– Vi er i en tidlig fase. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette eventuelt får for øvelsen, sa Fredrik Sandberg, pressekontakt for Cold Response.

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Støre kondolerer

Statsminister Jonas Gahr Støre sier i en uttalelse til NTB at han med sorg mottok budskapet om at de fire amerikanske soldatene som var om bord i flyet mistet livet.

– Mine tanker går i dag til soldatenes familier, pårørende og medsoldatene i avdelingen de tjenestegjorde, sier Støre.

Publisert: