Skattedata om rike amerikanere skal være lekket: Nå starter jakten på kilden

Tidsskriftet ProPublica har offentliggjort det de omtaler som lekkede skatteopplysninger om en rekke kjente amerikanere. Ifølge tidsskriftet har mange dem betalt null inntektsskatt i flere år. Nå granskes lekkasjen av det amerikanske skattevesenet.

Arkivbilde av Amazon-gründer Jeff Bezos
Publisert:

En artikkel med tittelen «De hemmelige IRS-dokumentene» har fått det amerikanske skattevesenet (IRS) til å agere.

ProPublica har nemlig fått tilgang til det som skal være en rekke skatteopplysninger som brettes ut i saken fra tidsskriftet.

Tidsskriftet sier de ikke vet hvem som er kilden til datamaterialet, og selv om de mener å ha kryssjekket blant annet med offentlige dokumenter, er de åpne om usikkerheten knyttet til dataene. De kan for eksempel ikke være helt sikre på på motivasjonen til kilden som har gitt dem dokumentene.

ProPublica omtaler hvordan Amazon-gründer og mannen som har blitt erklært verdens rikeste, Jeff Bezos, ikke betalte føderal inntektsskatt i 2007 og 2011. Tesla-gründer Elon Musk skal heller ikke ha betalt føderal inntektsskatt i 2018.

ProPublica lister også opp andre kjente navn. Tidligere borgermester i New York, Michael Bloomberg, forvalter Carl Icahn og investor George Soros skal heller ikke ha betalt føderal inntektsskatt i gitte perioder.

ProPublica skriver at de har mottatt «store mengder» opplysninger om selvangivelsene til tusenvis av USAs rikeste mennesker for en periode på over 15 år.

ProPublica skriver at de ikke går ut med hvordan de fikk tak i opplysningene, utover å skrive de at de kom i råform og at reporterne deres måtte bruke måneder på å behandle og analysere dem.

Tidsskriftet omtaler hvordan skatteopplysningene er høyst relevante nå som det pågår en stor diskusjon om skatt og økonomiske forskjeller i USA.

Les også

Jeff Bezos skal reise ut i verdensrommet

Jakter kilden

Wall Street Journal melder tirsdag at det amerikanske skattevesenet nå har satt i gang undersøkelser for å finne ut hvordan informasjonen lakk ut.

Avisen påpeker at skattedata til enkeltpersoner er taushetsbelagt og at det er straffbart å lekke slike opplysninger til utenforstående.

Ifølge avisen har lederen for IRS, Charles Rettig, uttalt at det nå pågår interne og eksterne undersøkelser i saken, i en høring i Kongressen.

– Jeg deler bekymringen til alle amerikanere for at informasjon som IRS mottar både er sensitivt, personlig og konfidensielt, sa Rettig i høringen, ifølge avisen.

Les også

Bezos gir seg som Amazon-sjef 5. juli

Måler skatt mot formuesvekst

Tidsskriftet påpeker at mens den høyeste føderale inntektsskatten på 37 prosent slår inn på husholdninger som tjener over 628.300 dollar per år, så betalte flere på listen bare en brøkdel av denne satsen.

For å komme til den konklusjonen har ProPublica sammenlignet den føderale skatten personene betalte med hvor mye Forbes Magazine estimerer at formuene deres har økt i samme periode – en beregning som altså kan inkludere urealiserte gevinster.

I USA som i Norge kan formuesverdier øke kraftig uten at det utløser mer inntektsskatt – det skjer først hvis man selger aksjer med gevinst eller hvis man mottar utbytte.

I Jeff Bezos tilfelle peker ProPublica på at formuen til Bezos har økt enormt over perioden, samtidig som han i prosent har betalt en svært lav skattesats.

Tidsskriftet regner her altså med at verdiene til Amazon-aksjen har steget kraftig de siste to tiårene, uten å justere for hva Bezos faktisk har realisert gjennom aksjesalg og fått inn av penger på sin egen konto.

Delstatene i USA har egne skattesystemer og denne skatten kommer i tillegg til den føderale.

Wall Street Journal omtaler hvordan president Biden har foreslått en endring i det amerikanske skattesystemet som gjør at formuesøkninger skal beskattes ved død.

ProPublica skriver at de har kontaktet alle personene de omtaler. Mens Bezos ikke ville kommentere saken og Elon Musk sluttet å svare dem, referer ProPublica til en uttalelse fra en talsperson til George Soros:

– Mellom 2016 og 2018 tapte George Soros penger på sine investeringer. Derfor skyldte han heller ikke føderal inntektsskatt i de årene».

Publisert:
Gå til e24.no