Biden bekymret for Kinas økonomiske politikk

USAs president Joe Biden har for første gang snakket med president Xi Jinping i Kina.

NICHOLAS KAMM / AFP
 • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

I telefonsamtalen tok Biden opp temaer som handel og menneskerettigheter, og han uttrykte bekymring for Kinas håndtering av demokratiforkjempere i Hongkong.

Biden tok også opp situasjonen for uigurene og andre etniske minoriteter i Xinjiang-regionen og Kinas press på Taiwan, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Han uttrykte videre bekymring for Kinas økonomiske politikk, opplyses det.

– Jeg sa jeg vil samarbeide med Kina når det er til fordel for det amerikanske folket, skrev Biden på Twitter etter telefonsamtalen.

De to statslederne kjenner hverandre godt fra Bidens periode som visepresident.

Kinesiske medier har inntatt en mer positiv tone. Statskringkasteren CCTV melder at Xi vedgikk at partene var uenige om flere ting, og at man bør diskutere disse forskjellene, men oppfordret til samarbeid i det helhetlige bildet. Ifølge CCTV svarte Xi på Bidens bekymringer om Hongkong, Taiwan og Xinjiang ved å si at det er Kinas interne anliggende.

Samtalen fant sted bare timer etter at Biden kunngjorde at forsvarsdepartementet skal sette sammen en ny arbeidsgruppe for å gjennomgå USAs sikkerhetspolitikk overfor Kina. Presidenten kunngjorde også at USA innfører sanksjoner mot Myanmar etter militærkuppet.

Biden ringte en rekke statsledere i regionen i løpet av sine første tre uker som president. Han signaliserer at forholdet til Kina vil få en ny kurs, der Trump kun fokuserte på økonomi og handel.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Økonomisk politikk
 2. Xi Jinping
 3. Politikk
 4. Joe Biden
 5. USA
 6. Kina

Flere artikler

 1. Kinesisk kampanje mot vestlige selskaper

 2. Norge følger EU – innfører sanksjoner mot Kina

 3. Clubhouse forbudt i Kina

 4. Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte

 5. Svak nedgang på børsene i Asia