Bank of England hever renten til det høyeste siden 2008

Den britiske sentralbanken hever renten for ellevte gang på rad i et forsøk på å få bukt med den høye prisveksten.

Bank of England
Publisert:

Torsdag hever den britiske sentralbanken renten med 0,50 prosentpoeng i et forsøk på å få kontroll på den høye prisveksten i landet.

Styringsrenten ligger nå på 4,25 prosent, opp fra tidligere 4,0 prosent. Det er den høyeste renten landet har hatt siden oktober 2008 under finanskrisen, ifølge The Guardian.

Ifølge Bloomberg var det på forhånd ventet en renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

To av medlemmene i den britiske sentralbanken stemte for å holde renten uendret, ifølge rentereferatet fra sentralbanken. De syv andre medlemmene stemte for å heve renten til 4,25 prosent.

Stigende prisvekst

Sist gang Bank of England hevet renten var i starten av februar. Da hevet sentralbanken renten med 0,5 prosentpoeng i et forsøk på kjøle ned økonomien og få bukt med den høye prisveksten i landet.

I februar steg inflasjonen (prisveksten) til 10,4 prosent på årsbasis, sammenlignet med 10,1 prosent i januar og 10,5 prosent i desember.

Den britiske sentralbanken har som i Norge et mål om en prisvekst på to prosent.

– Banksystemet er robust

Banker og markeder i Europa og USA har blitt rammet av kollapsen i Silicon Valley Bank.

– Banksystemet er fortsatt motstandsdyktig, skriver Bank of England i en pressemelding.

Videre skriver sentralbanken at systemet er robust, og godt posisjonert for å fortsette å støtte økonomien gjennom ulike scenarier, «inkludert en periode med høyere renter».

Den britiske gigantbanken HSBC kjøpte Silicon Valley Bank for ett britisk pund. Transaksjonen har blitt fasilitet av Bank of England.

Rentehevinger på rekke og rad

Norges Bank hevet tidligere i dag renten med 0,25 prosentpoeng til 3,0 prosent. Det er den høyeste renten siden 2009, og i tråd med det som var ventet på forhånd.

Den europeiske sentralbanken hevet nylig renten med 0,5 prosentpoeng til tross for bankuroen som har preget markedene i Europa og USA.

Onsdag hevet også den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) renten med 0,25 prosentpoeng i et forsøk på å stagge den høye inflasjonen i landet.

Publisert:

Her kan du lese mer om