– Kreditorene sier nei til utsettelse

- Det betyr at folkeavstemning blir bare tull, sier sjeføkonom Steinar Juel. Eurosonens finansministre sitter i krisemøte uten Hellas i kveld. 

Hellas statsminister Alexis Tsipras og den greske innenriksministeren Nikos Voutisi parlamentet lørdag formiddag.

Petros Giannakouris
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Litt før klokken 18.00 kom en forarget Jeroen Dijsselbloem, president for Eurogruppen, ut av møterommet i Brussel og fortalte at finansministrene i eurosonen er blitt enige om ikke å utsette låneprogrammet.

- Låneprogrammet vil gå ut tirsdag. Vi vil møtes rett etter pressekonferansen for å se på videre skritt for å beholde styrken og stabiliteten i eurosonen, sier han til et samlet pressekorps.

Les også

Hellas finansminister ber kreditorene om en utsettelse

Gikk fra forhandlingsbordet

Finansministrene i eurosonen har siden klokken 14.00 i dag sittet i krisemøte Brussel om Hellas.

Bakgrunnen er at fristen for å betale neste avdrag på lånet forfaller førstkommende tirsdag. Innen da må Hellas ha landet en forlenget låneavtale med EU-troikaen, bestående av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet.

Senest fredag avslo Hellas et tilbud om fem måneders forlengelse av låneprogrammet og bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet.

I stedet valgte Hellas statsminister Alexis Tsipras å be om en folkeavstemning i det greske folket.

Da ba finansminister Yanis Varoufakis kreditorene om å utsette fristen for å betale neste avdrag på landets enorme lån.

Dijsselbloem forteller at den greske regjeringens opptreden er en skuffende overraskelse. Forhandlingsteamet til Tsipras i Brussel skal nemlig ha forlatt forhandlingsbordet i går kveld, uten noe forvarsel. Få timer senere var det klart at den greske regjeringen alene har besluttet folkeavstemning om tilbudet som da lå på bordet.

- Ikke bare har grekerne avslått et siste tilbud, de forslagene var det maksimale eurogruppen kunne tilby i denne prosessen, sier han.

En journalist spør Dijsselbloem om hva slags låneavtale Hellas skal ha folkeavstemning om 5. juli, hvis låneprogrammet slutter 30. juni.

- Du bør spørre den greske regjeringen. Jeg kan ikke svare på det, sier Dijsselbloem.

Les også

Sjeføkonom: - Nå brenner det i Hellas

President for Eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, var overrasket og skuffet over Hellas opptreden. Han forteller at finansministrene i eurosonen er enige om å nekte landet videre utsettelse av låneprogrammet.

John Thys

Hellas deltar ikke i møtet

Dijsselbloem vil lede del to av krisemøtet i kveld, hvor 18 finansministre i eurosonene skal diskutere hva som blir veien videre. Hellas deltar ikke i møtet.

Det er høyst uvanlig, forteller sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til E24.

- Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende. Jeg vil tro at siste ord ikke er sagt, sier han.

- Utgangspunktet var at kreditorene vedtok fire måneders forlengelse i februar. Det er den fristen de ikke vil forlenge, og det betyr at folkeavstemning 5. juni er bare tull.

- Det som formelt skjer etter fristen er at Hellas ikke har noen penger igjen. Da må de enten krype til korset og si at vi begynner på nytt eller komme innen fristen og si at vi kan akseptere avtalen. Så blir det opp til kreditorene å svare om det går greit.

Han tror finansministrene i Europgruppen, som forsøker å få i havn en ny låneavtale med Hellas, er blitt lei oppførselen til den greske regjeringen.

- Av det som er kommet frem virker det som at eurogruppen, ESB og IMF har opplevd Hellas som ekstremt uprofesjonell i den forstand at de har gått fra ting de har snakket om før, og gått tilbake på ting, og ikke beveget seg i hele tatt, sier han.

- Det kan være det som har gjort at man ikke gidder lenger. Jeg trodde ideen om folkeavstemning kunne være en grei løsning, sier Juel.

Les også

Tyskland åpen for gresk folkeavstemning

Varoufakis: - Det er ennå tid

Hellas finansminister Varoufakis holdt en kort pressekonferanse etter presidenten i Europgruppen uttalte seg.

- Vi kunne ikke akseptere konsekvensene av tilbudet kreditorene kom med. Vi kunne heller ikke avslå tilbudet. Det kan bare det greske folket, sier han.

Varoufakis hevder at partene kan bli enige om en ny låneavtale innen tirsdag, og sier videre at den greske regjeringen kan støtte en slik avtale om vilkårene blir noe bedre.

- Det er ennå tid, og vi vil jobbe natt og dag for å få det til, sier han.

Han anklager kreditorene for å forsøke å kjøre Hellas tilbake i et spor hvor lånevilkårene er så harde at grunnlaget for økonomisk vekst i landet forvitrer.

I tillegg avviser han at en folkeavstemning om en ny låneavtale er en avstemning om å være eller ikke være i eurosonen, altså en grexit, slik flere eksperter mener er realiteten.

Møtet i det greske parlamentet, som også startet klokken 14.00 lørdag, vil fortsette utover kvelden. Der vil de folkevalgte avgjøre om landet skal holde en folkeavstemning om å utvide låneprogrammet, til tross for at det betyr mislighold av neste innbetaling til kreditorene.

Den europeiske sentralbanken, en av de tre kreditorene i EU-troikaen, melder på Twitter at det også avholdes styremøte om Hellas i kveld.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. FT: - Tsipras er villig til å godta låneavtale

  2. Varoufakis anklager kreditorene for terrorisme

  3. Eurogruppen avsluttet møtet nok en gang uten Hellas-avtale

  4. Annonsørinnhold

  5. - Eurogruppen består fortsatt av 19 finansministre

  6. Eurosjefen advarer neisiden i Hellas