Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei

Flere av finansministrene i eurosonen mener den greske regjeringen nå må ta første steget for å sikre en ny avtale.

NEGATIVE: Reaksjonene fra eurosonens finansministere har ikke vært oppløftene så langt mandag. Finlands finansminister Alexander Stubb (t.v.) sier ballen nå er på gresk banehalvdel. Her sammen med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (i midten).

John Thys
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Søndag stemte den greske befolkningen nei til kreditorenes reformkrav. Dette falt ikke i god jord hos flere av kreditorene som på forhånd advarte Hellas mot en nei-stemme.

– Den nærmeste fremtiden vil bli svært vanskelig for Hellas. Uansett hva som skjer nå, vil redningen av landets økonomi kreve kraftige reformer, skriver Finlands finansminister Alexander Stubb på sine nettsider.

Les også

– Gresk finansminister-exit kan bedre forhandlingsklimaet

Han legger til at det nå er opp til den greske regjeringen å tolke valgresultatet før partene skal møtes igjen tirsdag.

– Ballen er nå på Hellas' banehalvdel. Forhandlingene kan kun gjenopptas når den greske regjeringen er villige til å samarbeide, skriver Stubb.

Mandag morgen skal eurogruppen og president i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker snakke sammen i en telefonkonferanse for å gjøre seg klare til morgendagens møte mellom kreditorene og Hellas. Møtet i eurogruppen skal etter planen starte klokken 13.00, og president i eurogruppen og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem melder på Twitter at han forventer at den greske regjeringen kommer med et nytt forslag innen kort tid.

(Saken fortsetter under bildet.)

JEROEN DIJSSELBLOEM: Nederlands finansminister, og leder av eurogruppen - som er eurolandenes finansministerkollegium.

Yves Herman/

Ikke alene

Stubb var langt ifra alene om å mene at det er den greske regjeringen som nå må ta første steget i retning av en ny låneavtale.

Nei-stemmen innebærer en betydelig risiko for grekerne, i den form av at de nå er nærmere en exit fra euroen, men ingenting er automatisk, sa Frankrikes finansminister Michel Sapin i et intervju med Europe 1 radio mandag morgen.

Han la også til at dersom den greske regjeringen ikke leverer et forsalg som møter kreditorene litt på veien er det lite grunnlag for samtaler tirsdag.

Les også

Norsk sjeføkonom gremmes mens grekere jubler

Dermed spøker det for Hellas' statsminister Alexis Tsipras' løfte om at en ny og bedre låneavtale vil være på bordet 48 timer etter den greske befolkningen stemte nei.

– Det er ikke noe grunnlag for en ny avtale før Hellas tar dialogen seriøst. Tsipras og hans regjering må nå komme med nye avtaler så fort som mulig, sier Sapin.

Også Italias statsminister Matteo Renzi sa at han frykter for hvordan forhandlingene vil gå tirsdag etter grekernes nei. Den spanske finansministeren virket imidlertid mer opptatt av å finne en løsning enn de andre eurogruppen-medlemmene mandag.

– Vi må unngå at Hellas forlater eurosonen, sa Luis de Guindos mandag formiddag.

Negativ lenge

Gjennom hele forrige uke var tyske folkevalgte klare på at de ikke vil forhandle med Hellas om en ny låneavtale på hvilke som helst betingelser.

Mandag virket ikke tonen å han endret seg da representanter for de ulike tyske departementene møtte pressen.

– En ny avtale vil være helt avhengig av de forslagene vi får av den greske regjeringen. Vi ser et midlertidig hjelpeprogram som lite sannsynlig, men dette kommer an på hva Tsipras presenterer i løpet av dagen, sier en talsmann for det tyske finansdepartementet.

Les også

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Departementet legger til at de aldri har hatt noen problemer med å godta greske gjeldskutt, slik Tsipras har hintet om tidligere. Men at de forventer å se en vilje til å innføre økonomiske reformer, skriver Dow Jones.

Brent broer

Søndag gikk den tyske økonomiministeren Sigmar Gabriel ut og sa at grekerne nå har «brent de siste broene som Europa og Hellas kunne bruke for å nå et kompromiss».

Samtidig understreket utenriksminister Frank-Walter Steinmeier at utfallet av søndagens folkeavstemning i Hellas må respekteres.

– Vi må nå respektere resultatet. Konklusjonene ligger først og fremst i Hellas, og ballen er på Atens halvdel, sier Steinmeier ifølge NTB.

(saken fortsetter under bildet.)

HELLAS-VENN: Frankrike og finansminister Michel Sapin regnes blant de mer Hellas-vennlige i eurogruppen.

Virginia Mayo/
Les også

Hellas har gjeld herfra til månen - og tilbake

Mandag skal Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande møtes for å diskutere hvordan situasjonen skal takles.

Begge gjorde det i forrige uke klart at forhandlingene med Hellas ville bli vanskeligere om det greske folket stemte nei.

Tsipras på sin side understreket mandag morgen at den greske posisjonen ved forhandlingsbordet er mye mer styrket nå som befolkningen har gitt kreditorene et klart nei.

I løpet av dagen vil flere av lederne blant kreditorene møte pressen. Blant annet vil Merkel og Hollande komme med nye uttalelser

Les også

Varoufakis-avgang kan ha bremset børsfallet

Les også

Eksperter: Slik blir de neste dagene for Hellas

Les også

– Hans avgang kan gjøre forhandlingene lettere

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Greske banker forblir stengt

  2. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

  3. Eurogruppen avsluttet møtet nok en gang uten Hellas-avtale

  4. Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

  5. Hellas' finansminister trekker seg