FN advarer om banankrise

En soppsykdom truer med å ødelegge store deler av verdens bananavlinger, advarer FN. Det kan få økonomiske konsekvenser for mange fattige land.

PANAMA-SYKE: En variant av Panama-sykdommen truer med å ødelegge store bananavlinger. Bananene på bildet er ikke rammet av soppsykdommen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Bananer er ifølge FN den fjerde viktigste matvaren for verdens utviklingsland, men landene står nå i fare for å tape store eksportinntekter.

En variant av Panama-sykdommen angriper nemlig bananavlinger i Asia, Afrika og Midtøsten. Det er Cavendish-bananen, den mest populære på det globale markedet, som rammes av soppsykdommen.

– Det er en alvorlig trussel mot produksjonen og eksporten av bananer, heter det fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

– Land må reagere nå hvis vi skal unngå det verste scenarioet, som er en massiv ødeleggelse av verdens bananavlinger, sier Fazil Dusunceli i FAO.

Storeksportører i Sør-Amerika, som Colombia og Ecuador, er foreløpig ikke rammet av soppsykdommen, som ikke er farlig for mennesker.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Juiceprisene kan ikke gå noen annen vei enn opp

  2. Liberia: – Ebola truer vår overlevelse som stat

  3. Verdens dyreste medisin til 18,5 mill. godkjent i USA

  4. Nå er Panama-kanalen utvidet

  5. Erdogan erklærer seier og truer opposisjonen