Fillon får fornyet støtte fra eget parti

Det franske konservative partiet Republikanerne gir full støtte til sin hardt pressede presidentkandidat François Fillon. 

FRANSK PRESIDENTKANDIDAT: Francois Fillon.

Foto: Christophe Ena AP
  • NTB
Publisert:

Det ble klart etter et krisemøte mandag kveld.

– Den politiske komiteen har, etter en omfattende debatt, fornyet enstemmig sin støtte til François Fillon, opplyste partitoppen Gerard Larcher til pressen i 20-tiden.

Fillon er under hardt press etter å ha blitt siktet for misbruk av offentlige midler, og mandagens møte i partiet ble holdt for å "evaluere" situasjonen.

– Ingen plan B

Støttespillerne til Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy har krevd at Fillon skal trekke seg og utpeke en erstatter. Men tidligere statsminister Alain Juppé, som var den mest sannsynlige kandidaten til å erstatte Fillon, utelukket i forkant av krisemøtet at han vil stille til valg.

Fillon understreket selv under møtet at det ikke finnes noe alternativ til ham.

– Alain Juppés tilbaketrekning har bekreftet at det ikke finnes noen plan B. Det er på tide at alle reiser seg, sa Fillon, ifølge en tekst fra talen som AFP har sett.

– Forvirret situasjon

– Aldri tidligere i landets historie har et valg blitt holdt i en så forvirret situasjon, fastslo Juppé da han i hjembyen Bordeaux tidligere mandag fastslo at han ikke er aktuell som presidentkandidat.

– Jeg har ingen planer om å delta i interne partistridigheter eller kjøpslåing om stillinger. Jeg er altså ikke klar til å få i stand den enighet som trengs, og det er derfor jeg for siste gang bekrefter at jeg ikke kommer til å stille som presidentkandidat. Det er for sent, sa Juppé, ifølge Le Monde.

Samtidig kritiserte han Fillon for å være sta og for å ha brakt seg selv inn i en fastlåst situasjon ved å trosse både medierapporter og rettsvesenet.

Var favoritt

Fillon har hele tiden nektet å trekke seg selv om han er siktet av fransk økokrim, samt ligger an til å tape første runde i presidentvalget den 23. april. For få måneder siden var han favoritt til å vinne valget, men på grunn av anklagene har han rast på meningsmålingene.

Anklagene går ut på at han har misbrukt offentlige midler i forbindelse med at han ansatte sin kone som assistent på statens regning, uten at det er klart hva slags arbeid hun utførte. Også to av barna hans jobbet i en kortere periode for ham.

– Ikke ulovlig

Fillon selv avviser at han har gjort noe ulovlig ettersom det ikke er forbudt for politikere å ansette familiemedlemmer som medarbeidere. Så sent som søndag lovet han under et valgmøte i Paris å fortsette valgkampen til siste slutt.

Høyrenasjonalisten Marine Le Pen ligger ifølge meningsmålinger an til å vinne første runde, mens sentrumskandidaten Emmanuel Macron ligger an til å vinne den siste og avgjørende runden 7. mai.

Les også

200 amerikanske økonomer ut mot Trump-politikk

Les også

Le Pen litt tilbake på meningsmåling

Les også

– I verste fall har vi ikke euro lenger

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Republikanerne, USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kilde: Siktelse mot François Fillons kone

  2. Fillons dyre dresser skal etterforskes

  3. Eksperter: – Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

  4. Annonsørinnhold

  5. Fillon anklager presidenten for medielekkasjer

  6. Le Pen litt tilbake på meningsmåling