Fire scenarier: Dette venter Italia etter folkeavstemningen

Nådestøtet for en kriserammet banksektor eller storm i et vannglass? Her er fire scenarier for Italia etter søndagens folkeavstemning.

STAY OR GO? Statsminister Matteo Renzi har gjort folkeavstemningen til en avstemning om sin egen politiske fremtid. Men flere eksperter stiller seg tvilende til om Renzi faktisk går av ved et nei fra folket.
Publisert:

Aktørene i finansmarkedene, banksjefer og EU-topper vil trolig følge ekstra nøye med når italienerne søndag stemmer over statsminister Matteo Renzis omstridte grunnlovsreform.

Et ja er ventet å skape politisk stabilitet og momentum for økonomiske reformer i det gjeldstyngede landet.

Et nei er ventet å gi konsekvenser langt utenfor Italias grenser og i verste fall sette hele eurosamarbeidet og en kriserammet italiensk banksektor i fare.

Det avhenger imidlertid av hvilke politiske valg som gjøres i etterkant av folkeavstemningen.

Renzi har satt sin egen politiske fremtid på spill og sagt at han vil gå av om han ikke får folkets støtte. Men den siste tiden har flere antydet at det ikke vil skje.

– Det er presidenten som sitter med kortene, og han kan be Renzi bli sittende for ikke å skape unødvendig økonomisk kaos. Det kan bli sett på som om at han gjør det han må, sier Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde til E24.

Et annet usikkerhetsmoment er hvorvidt det blir utlyst nyvalg eller ikke.

Financial Times har kommet opp med følgende fire scenarier for hva som venter Italia etter avstemningen:

1. Italienerne stemmer ja

Med et ja får Renzi det klarsignalet han trenger til å gjennomføre grunnlovsendringen og legge til rette for ytterligere økonomiske reformer.

STRATEG: Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.

Utfallet vil tas godt imot av finansmarkedene, der frykten for en ny eurokrise dempes betydelig.

– Dette vil nok være en lettelse, både i for italienske og europeiske markeder, sier Gjerde.

– Selv om vi ikke ser at europeiske markeder har falt i det siste, er det en risikopremie priset inn i europeiske aktiva generelt på grunn av økende mistillit til euroen. Et ja vil nok være en stor betryggende faktor for markedet sånn sett. Det vil gjøre risikopremien lavere og løfte europeiske markeder.

Resultatet vil også være kjærkomment for den kriserammede banksektoren som sårt trenger frisk kapital.

I et analysenotat anslår Nordea sannsynligheten for ja til 30 prosent, mens sannsynligheten for nei er 70 prosent.

En ja-stemme vil dempe den politiske usikkerheten og frykten for italiensk euroexit i første omgang.

– Men det interessante er at dersom det blir ja til reformen, øker sjansen for Femstjernersbevegelsen i regjering på sikt, sier Borgen Gjerde.

Hun viser til at valgloven Italicum som ble implementert i sommer, gir et betydelig styringstillegg til partiet med størst oppslutning.

Neste valg i Italia må avholdes innen mai 2018.

2. Nei-resultat, Renzi blir sittende

Til tross for løftene om å gå av, kan Renzi velge å fortsette som statsminister selv om resultatet skulle gå ham imot.

Det kan skje ved at regjeringen blir sittende eller at president Sergio Mattarella ber ham om å danne en ny regjering.

– Det kan nok hende at dette vil ha en positiv effekt, ettersom markedet er priset for at han går av, sier Borgen Gjerde.

– Italienske aksjer har falt mye og europeiske aksjer har underprestert mot amerikanske på grunn av økt politisk risiko. At Renzi blir sittende vil være en betryggelse for markedet som gir positiv stemning, men ikke like mye som et ja-resultat, legger hun til.

Et slikt scenario vil imidlertid ikke falle i god jord hos opposisjonen, som vil beskylde Renzi for å ignorere folkets vilje, skriver Financial Times.

Resultatet vil trolig tvinge Renzi til å gjøre endringer på Italicum-loven, ettersom den ikke er laget med tanke på dagens tokammersystem.

3. Nei-resultat, Renzi går av og det dannes en ny regjering

Dersom Renzi velger å gå av, kan det bli dannet en ny regjering i Italia uten at det holdes nytt valg.

En av hovedoppgavene vil være å endre Italicum-loven foran et nytt valg. Gjøres ikke dette vil Femstjernersbevegelsen være favoritt til å innta regjeringslokalene i 2018.

– Her er det usikkert om det blir en teknokratregjering, en regjering basert på nåværende flertall i parlamentet eller en større koalisjonsregjering basert på flere partier for at det skal bli et sterkere mandat til å endre valgloven, sier Borgen Gjerde.

Hun tror ikke dette scenariet vil skape så veldig store markedsutslag.

Les også

Folkeavstemning kan bety slutten for verdens eldste bank

– Men man kan aldri si aldri. Det er en risiko for store bevegelser, sier hun, og peker på at det dessuten er en risiko for banksektoren.

Italias tredje største bank Monte del Paschi har varslet at de trenger 5 milliarder euro i frisk kapital innen året er omme for å holde seg flytende.

– Problemer i banksektoren, kan forsterke markedsreaksjonen, ved at man vender fokus mot bankene igjen. Det er risikoen, sier Nordea-strategen.

4. Nei-resultat, Renzi går av og det utlyses nyvalg

Scenarioet som finansmarkedene frykter mest er at folket skal si nei til reformen, Renzi skal gå av og at det utlyses nyvalg tidlig neste år.

Det vil etter alle solemerker sende Femstjernersbevegelsen i regjering med flertall i parlamentet.

Les også

Trump-seier kan hjelpe kriserammet bank

Men scenariet er høyst usannsynlig, mener Borgen Gjerde.

– Vi anser dette som svært lite sannsynlig, nettopp fordi den nye valgloven ikke kan eksistere i sin nåværende form dersom grunnlovsreformen ikke blir gjennomført. Det gjør at scenariet som markedet frykter, at Femstjernersbevegelsen kan danne flertallsregjering, er umulig, sier hun.

Financial Times påpeker imidlertid at Italia har hatt tre uvalgte statsministere på rad, og at det også er krefter i Renzis parti som heller vil ha nyvalg enn en upopulær overgangsregjering.

Les også

– I verste fall forlater Italia eurosonen

Les også

Trump-effekten ingen så komme: Pundet skyter fart

Les også

Frykter Italias folkeavstemning kan skape markedsuro

Publisert:

Her kan du lese mer om