Denne krisen gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa

Flyktningstrømmen kan bidra til at EU blir mer bevisst på sårbarheten ved å ha et kriserammet land som geografisk ytterpunkt, mener ekspert. 

FRA VONDT TIL VERRE: En flyktning ser fortvilet på mobilen og venter på toget som skal frakte ham nordover i Europa. Flyktningkrisen som nå pågår, er den største i Europa siden andre verdenskrig.

Boris Grdanoski
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Hvis grekerne ikke kan forsvare sin egen landegrense så bør vi spørre vennlig – siden Hellas er et selvstendig land – om andre land i Den europeiske unionen kan forsvare grensen, uttalte den ungarske statsministeren Viktor Orbán tidligere denne uken, gjengitt av Bloomberg.

Hellas er på ny ett hett samtaletema blant makteliten i Europa, men nå er de store massen av flyktninger som skaper debatt og ikke gjeld som tidligere i år.

– Flyktningkrisen gjør Hellas høyst relevant i den forstand at det ikke finnes noen løsning på krisen uten at Hellas er involvert, sier norsk-greske Alexander Ibsen til E24.

Det søreuropeiske landet som nå og i flere år fremover går gjennom nye økonomiske reformer etter godkjennelse av nytt låneprogram fra troikaen (Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet), har også en annen stor oppgave å løse:

INGEN NY SITUASJON: – De greske øyene har fungert som ankomsthavner for flyktninger fra Midtøsten på vei til Europa i flere år, sier Alexander Zlatanos Ibsen.

Dagfinn Hobæk

– Hvordan håndtere alle flyktningene som kommer fra Syria?

Ifølge avisen Bloomberg er det rundt 3.000 flyktninger som ankommer Hellas sjøveien daglig, de aller fleste drar videre nordover for å komme seg i sikkerhet.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras uttalte 6. oktober at de vil oppgradere flyktninganleggene før utgangen av november slik at de kan håndtere den økende mengden av flyktninger fra Syria. EU har sendt 600 nye medarbeidere til Hellas for å hjelpe til, melder Yahoo.

Den igjen nyvalgte statsministeren gikk i slutten av september ut på banen å krevde at EU skulle gjøre mer for flyktningene, ifølge Reuters.

En ekstraordinær situasjon

Den pågående flyktningkrisen er den største i sitt slag i Europa etter andre verdenskrig.

– De greske øyene i det østlige Egeerhavet er hverken store eller folkerike nok til at et tilstrekkelig mottaksapparat er på plass, og den greske stat er i en vanskelig økonomisk situasjon. Slik sett kommer flyktningbølgen på et verst mulig tidspunkt, sier norsk-greske Alexander Ibsen til E24.

Han er forfatteren bak boken «Gresk blod. Et nærbilde av Hellas», er halvt gresk og halvt norsk, og arbeider nå som politisk rådgiver for Høyre. Ibsen er sosiolog av utdanning.

Norsk-grekeren omtaler situasjonen i Hellas nå som ekstraordinær.

Les VGs historie om syriske Moayed (27) som flyktet gjennom Europa til Norge. Nå frykter han at norske myndigheter vil returnere han til Ungarn.

MANGE BARN BLANT FLYKTNINGENE: Flere barn er med i de tøffe båtturene over Egerhavet fra Syria og Tyrkia, her kommer en ny båt med flyktninger i land på den greske øya Lesbos.

Aris Messinis

– På tross av at den greske stat opererer langt over kapasitet som det er, vil flyktningene videre til andre europeiske land på lengre sikt. Det medfører at påkjenningen er mindre på andre deler av mottaksapparatet i Hellas enn i land som Tyskland, Sverige og Norge, sier Ibsen videre.

Les også

– Den politiske uroen kommer til hjemsøke Hellas lenge

– Må løses med felles innsats

– Flyktningkrisen setter flere institusjoner og avtaler i Europa under press, slik som Schengen-avtalen, grensekontroll, og selv asylinstituttet som sådan. Flere andre medlemsland har kritisert gresk grensehåndtering. Slik sett, kan man kanskje se for seg en fare for at Hellas blir isolert i Europa i en tid da landet er helt avhengig av økonomisk og politisk samarbeid, sier Alexander Ibsen til E24.

Schengen-avtalen fjerner grensekontrollen mellom deltagerlandene og oppretter en felles kontroll av de ytre grensene. Avtalen omfatter også visum- og politisamarbeid i bekjempelsen av grenseoverskridende kriminalitet. 26 land er tilsluttet avtalen.

– Samtidig ser vi trekk i motsatt retning, at flyktningkrisen fører til en bevissthet om at krisen er overnasjonal og at den dermed må løses med felles innsats. EU, gjennom Frontex, deltar i grensekontroll i Egeerhavet, og EU har opprettet flere krisefond for å bistå Hellas i å takle flyktningstrømmen.

(Saken fortsetter under bildet.)

KAN KOSTE 40-50 MRD. DE NESTE FREM ÅRENE: Det sier Erna Solberg (H) om flyktningstrømmen. Her fra et møte med Tysklands kansler Angela Merkel nylig.

Hannibal Hanschke

– Det pågår for øyeblikket forhandlinger om et større samarbeid om patruljeringen av Egeerhavet, mellom Tyrkia, EU og Hellas («Draft Action Plan»), som trolig blir underskrevet innen utgangen av oktober, sier norsk-grekeren videre.

Les også

Slik skal USA ha blandet seg inn i Hellas-krisen

Og legger til:

– Slik sett tror jeg flyktningstrømmen bidrar til at EU er mer bevisst sårbarheten ved å ha et kriserammet land som geografisk ytterpunkt. Hellas' plassering kan dermed bidra til å øke bevisstgjøringen ellers i Europa om behovet for å hjelpe Hellas ut av den økonomiske krisen.

Ved å bla i historiebøkene finner en flere eksempler på at Hellas har spilt en sentral rolle under store internasjonale begivenheter.

Landets plassering på verdenskartet gir Hellas en viktig strategisk posisjon, som en korsvei mellom kulturer og sivilisasjoner mellom EU og Midtøsten i dag, og mellom den kristne og muslimske verden.

Ibsen trekker også frem landets plassering under den kalde krigen, som en ikke-kommunistisk oase midt i Warsawapaktens omland.

Les også

Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme

Les også

Turistrekord hjelper gresk økonomi

Les også

Hellas kan ende opp som disse landene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

  2. Anundsen:– Schengen er under press

  3. Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

  4. EU styrker støtten til Syrias nærområder

  5. Jensen angrer ikke på rådet til kommunene