Island tar likestillingsjafs i lønnsdebatten: Nå kan selskaper få bot om kjønn favoriseres

Som første land i verden innførte Island regler som forbyr selskaper å gi menn mer lønn enn kvinner ved inngangen til året – flere land kan følge etter. 

VERDENS FØRSTE: Island er først i verden med å innføre bøter til selskaper som ikke likebehandler kvinner og menn når det gjelder lønninger.

Foto: Frank Augstein AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

1. januar ble Island det første landet i verden med en historisk likestillingslov. Selskaper og statlige byråer med mer enn 25 ansatte må lønne ansatte likt – uavhengig av kjønn.

Selskapene må skaffe seg godkjenning av islandske myndigheter som beviser likelønnspolitikken i bedriftene. Har de ikke dette vil de bli bøtelagt.

Selskaper med mer enn 250 ansatte er nødt til å skaffe seg godkjenningen i løpet av året, samtidig som mindre bedrifter må få det i løpet av de kommende årene, skriver CNN.

Ifølge kanalen kan bøtene bli på omkring 500 dollar per dag, omkring 4.000 kroner inntil godkjenningen er på plass.

– Det er en mekanisme for å sikre at kvinner og menn blir likt lønnet, sier Dagny Osk Aradottir Pind, styremedlem i en kvinnerettighetsgruppe på Island, til Al Jazeera.

Les også

Fersk kåring: Island er verdens raskest voksende merkevare

– Vi har hatt et lovverk i flere tiår som sier at det skal være lik lønn for kvinner og menn, men vi har hatt forskjeller, fortsetter hun.

Symboltung kunngjøring

De siste ni årene har Island vært på toppen av World Economic Forums liste over landene som er mest likestilt.

Innføringen av loven kommer nesten et år etter det ble kjent at et slikt regelverk skulle bli innført. Kunngjøringen kunne sannsynligvis ikke vært mer symboltung da den kom på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Flere medier verden over har nevnt innføringen av lovverket, blant annet The Independent. Avisen har vært i kontakt med Fawcett Society, en organisasjon i Storbritannia som arbeider for lik lønn til kvinner og menn. Han understreker at også der er det lovverk mot forskjellsbehandling, likevel kommer det snart nye regler.

Les også

Turistboom skaper trøbbel for Island: – Klarer ikke håndtere turistmassene

– Fra april i år vil Storbritannia innføre et regelverk som krever at selskaper med over 250 ansatte må offentliggjøre hvilke lønnsforskjeller som finnes mellom kvinner og menn. Det er et skritt som er kjærkomment men det er kanskje nødvendig å vurdere mer proaktive virkemidler, sa Sam Smethlers organisasjonens leder.

Gratis arbeid etter 14.38

Ifølge CBS News gikk flere tusen kvinnelige ansatte i islandske bedrifter fra jobb klokken 14.38 en dag i oktober, i protest mot lønnsforskjellene.

Tidspunktet var valgt etter en kvinnrettighetsorganisasjon i landet hadde beregnet at fra det tidspunktet arbeider kvinner i landet gratis.

Selv om det nå blir klart at selskapene nå skal betale kvinner og menn likt, er det ikke slik at lønnsforskjeller ikke kan forekomme. Fortsatt skal selskaper kunne gi mer lønn basert på erfaring, ytelse og andre faktorer, det som er nytt er at man må vise at det ikke er på grunn av kjønn lønnsforskjellene finnes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Island
  2. Arbeidsliv
  3. Kvinner

Flere artikler

  1. Regjeringen vurderer Islands likelønnsgrep

  2. Fra nå jobber kvinner «gratis» resten av året

  3. Norsk arbeidsliv kan lukke lønnsgapet raskere enn i dag

  4. Jobbekspertene: Er det lov å lønne to arbeidstakere i samme stilling ulikt?

  5. Her tjener menn en månedslønn mer enn kvinner