Russland vil koordinere sitt Syria-nærvær med USA

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov frykter at russisk og amerikansk militærpersonell kan havne i konflikt med hverandre i Syria og ber nå om at de koordinerer sitt nærvær.

BER OM KOORDINERING: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, her sammen med USAs utenriksminister John Kerry i et møte dem imellom i august.

Brendan Smialowski
 • NTB
Publisert:,

Lavrov sier at han frykter «utilsiktede hendelser» i og rundt Syria, der både Russland og USA har et militært nærvær.

Russland legger ikke skjul på at de forsyner president Bashar al-Assads regime med våpen og militært utstyr og bekreftet denne uka også at de har militære rådgivere i landet.

Ledelsen i Moskva nekter imidlertid for Russland deltar aktivt i krigen, selv om statlig syrisk fjernsyn har vist bilder av det som synes å være russiske soldater i pansrede kjøretøy.

USA støtter flere opprørsgrupper i Syria og skal ifølge flere rapporter ha militære rådgivere og instruktører blant disse. Amerikanerne har også et militært nærvær i Middelhavet.

Innstilte samarbeid

Russland gjennomfører også regelmessig militærøvelser i Middelhavet, noe som skjer i tråd med internasjonale konvensjoner, understreker Lavrov.

Amerikanerne har innstilt alt militæroperativt samarbeid med Russland som følge av konflikten i Ukraina, men dette bør nå gjenopptas som følge av begge lands nærvær i og rundt Syria, mener den russiske utenriksministeren.

Han frykter at russisk og amerikansk personell helt utilsiktet ellers risikerer å havne på hver sin side av frontlinjen i Syria.

Tysk ros

Mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USA har gitt uttrykk for bekymring over meldingene om russisk militærnærvær i Syria, er tonen fra Berlin en noe annen.

Uten direkte å kommentere meldingene om det russiske nærværet, berømmer en talsmann for tysk UD Russland for å ha engasjert seg i kampen mot Den islamske staten (IS).

– Jeg tror vi må glede oss over at Russland og Russlands president nå involverer seg aktivt i kampen mot IS, gitt de farer islamistisk terrorisme nå utgjør, sa talsmannen Martin Schäfer fredag.

Les også

Brende overrasket over at SV vil ha IS-dialog

Les også

IS har tatt kontroll over oljefelt i Syria

Les også

Toppmøte om Ukraina i Paris i oktober

Her kan du lese mer om

 1. Syriakrigen
 2. Syria
 3. USA
 4. Russland
 5. Nato

Flere artikler

 1. USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

 2. Kerry foreslår Syria-samtaler med Russland

 3. Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

 4. Annonsørinnhold

 5. Iran satser på diplomatiet for å redde atomavtalen

 6. – Russlands Assad-støtte kan forverre konflikten