Huawei-topp arrestert i Canada: – Nesten umulig ikke å ta hendelsen inn i det større bildet

NUPI-forsker mener det er vanskelig ikke å se arrestasjonen av Huawei-toppen i Canada i sammenheng med den svært betente handelskonflikten mellom USA og Kina. Men påpeker samtidig at det like gjerne kan handle om Iran.

UNDER OVERVÅKNING: Wall Street Journal skrev tidligere i år at amerikanske myndigheter undersøker om den kinesiske mobilgiganten Huawei har brutt sanksjonene mot Iran ved å videresalget utstyr fra det amerikanske IT-selskapet Hewlett-Packard.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Det er vanskelig å se denne saken helt uavhengig av den veldig betente handelskonflikten mellom USA og Kina, sier seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo til E24, og utdyper:

– Det er vanskelig å vite om vi ville sett samme type reaksjon om timingen hadde vært en annen. Det er nesten umulig ikke å ta denne hendelsen inn i det større bildet.

Natt til torsdag ble det kjent at Huaweis finansdirektør Wanzhou Meng er pågrepet i Canada. Meng risikerer utlevering til USA, hvor hun står overfor en uspesifisert siktelse.

Som følge av at det er forbud mot offentliggjøring av opplysninger i saken, har ingen foreløpig bekreftet hva hun er mistenkt for.

Kilder opplyser til en rekke internasjonale medier at amerikanske myndigheter mistenker Meng for å ha brutt amerikanske handelssanksjoner mot Iran.

Wall Street Journal skrev tidligere i år at amerikanske myndigheter undersøker om den kinesiske mobilgiganten har brutt sanksjonene mot Iran ved å videresalget utstyr fra det amerikanske IT-selskapet Hewlett-Packard.

Kina har reagert kraftig på pågripelsen og krever øyeblikkelig løslatelse.

Kan handle om å markere standpunkt mot Iran

– Trump har gjort Iran nesten til en fanesak, så denne hendelsen kan være like mye rettet mot Iran. Det kan være at Trump ønsker å markere et standpunkt om at det ikke skal gjøres noe handel med Iran, sier NUPI-forsker Gåsemyr, og opplyser at Huawei er under tett overvåkning av amerikanske myndigheter.

Les også

USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Etter at USAs president Donald Trump gjeninnførte sanksjoner mot Iran, ble amerikansk lovgivning i prinsippet endret slik at utenlandske selskaper, hvis de har en viss type virksomhet i USA, er bundet opp til amerikanske regler, forklarer NUPI-forsker Gåsemyr.

Det kan imidlertid fortsatt være uavklart når og i hvilke tilfeller utenlandske selskaper skal rette seg etter amerikanske regler, forklarer forskeren.

– Oppi det litt uklare bildet om hvilke lover og regler som gjelder, er det nesten umulig ikke å legge politiske føringer i dette, sier han.

Det har tidligere vært et sterkt internasjonalt sanksjonsregime mot Iran, som også Kina har fulgt. Så det er ikke sånn at Kina systematisk har brutt sanksjonsregimer, sier Gåsemyr.

– Dersom Huawei og finansdirektøren har brutt sanksjoner som Kina er med på, vil også kinesiske myndigheter være interessert i at saken blir ettergått. Men dersom det er snakk om brudd på amerikanske regler, er det et annet spørsmål, sier han.

Håper på stabil Trump

Huaweis finansdirektør ble pågrepet i Vancouver på den kanadiske vestkysten lørdag 1. desember.

Fredag skal det holdes kausjonshøring.

Huawei stiller seg uforstående til pågripelsen og sier at de har mottatt svært få opplysninger om saken.

USAs justisdepartement har ikke ønsket å kommentere pågripelsen, og det har heller hittil ikke kommet noen utspill fra president Trump, som er kjent for å være en aktiv kommentator på Twitter.

– Man kan håpe at Trump nå bruker de ressursene han har i sine departement til å fremme en stabil utvikling som er heldig for verden, sier Gåsemyr.

– Men det vi i resten av verden må ta innover oss, er at det er svært vanskelig å vite hvilke interesser som til enhver tid nå egentlig styrer USA, sier han.

– Ingen god start på forhandlingene

Asiatiske børser falt kraftig torsdag etter at nyheten om arrestasjonen kom rundt midnatt.

Les også

Full forvirring om Trump-tweet: Finnes ingen avtale om kutt i Kinas biltoll

Særlig selskapet ZTE, som var innblandet i en etterforskningssak i USA tidligere i år etter at amerikanske myndigheter mente selskapet hadde brutt sanksjonene mot Iran og Nord-Korea, falt kraftig i morgentimene.

«Arrestasjonen bidrar åpenbart ikke til å bedre forholdet mellom de to stormaktene, og er ingen god start på tre måneder med forhandlinger for å finne løsninger på handelskonflikten», skriver økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets' morgenrapport.

Eurasia Groups analytikere skriver i et notat torsdag at arrestasjonen av Huaweis finansdirektør Wanzhou Meng vil bety at konflikten mellom USA og Kina kan tilspisse seg, ifølge CNBC.

– Beijing kommer trolig til å reagere aggressivt på den siste arrestasjonen av en kinesisk statsborger i et tredjepartsland for brudd på USAs lover, skriver analytikerne.

Arrestasjonen av Huawei-toppen skjer kort tid etter at USA og Kina ble enige om å utsette innførselen av nye tollsatser med 90 dager.

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Huaweis finansdirektør arrestert

  2. Huawei saksøker USA

  3. Kina kaller USAs ambassadør inn på teppet etter Huawei-pågripelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Huawei-direktør krever å bli løslatt

  6. Huaweis salgssjef i Polen arrestert, siktet for spionasje