Renessanse for boligmarkedet i Firenze i kriserammede Italia

Det italienske boligmarkedet sliter etter finanskrisen, men renessansebyen Firenze opplever en boligpris-renessanse. Toscanas hovedstad tiltrekker seg internasjonale kunder, og boligprisene stiger.

HØYE BOLIGPRISER: Italienske boligpriser er de eneste i EU som fortsatt synker, men i Firenze drar luksusvillaer prisene opp.

Foto: Solveig Vikene NTB scanpix
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Boligprisene i Firenze steg nesten to prosent i andre kvartal i 2018 i forhold til samme kvartal året før.

Det er lavt sammenlignet med andre europeiske storbyer, men er langt foran de andre storbyene i Italia. De andre italienske storbyene merker fortsatt ettervirkningene av finanskrisen for ti år siden.

Det er spesielt internasjonale kjøpere som drar boligprisene i den norditalienske byen opp, skriver Wall Street Journal.

Italia henger etter

De fleste europeiske land ble hardt rammet av finanskrisen for et tiår siden, og boligprisene i EU falt. Siden 2010 har imidlertid boligprisene i unionen økt med 11 prosent fram til 2017, ifølge tall fra Eurostat.

I løpet av syvårsperioden steg prisene enormt i noen EU-land, som for eksempel i Estland der boligprisene steg med 73 prosent og Sverige som hadde en prisøkning på 56 prosent, skriver Euronews.

Italia har derimot ikke hengt med i prisutviklingen og hadde et fall i boligprisene på 15 prosent i samme periode. Også Spania og Kypros opplevde nedgang.

Spania og Kypros hadde imidlertid en boligprisvekst etter 2014 og 2016. Italia er det eneste EU-landet som fortsatt i 2017 hadde en prisnedgang, med et fall på 0,8 prosent.

1500-TALLS VILLA: Villa Antorini utenfor Firenze var til salgs for nesten 100 millioner kroner i 2014. Den skal ha tilhørt slektninger av Leonardo Da Vincis muse Mona Lisa.

Foto: Handout AFP

Luksusboliger gjør det best

Boligprisene i Firenze er derfor unike i Italia. Det er spesielt dyrere og mer luksuriøse leiligheter som drar prisøkningen opp.

Prisen på leiligheter i toppsjiktet har steget 14 prosent det siste året, sier salgsdirektør Jennifer Giraldi i Lionard Luxury Real Estate til Wall Street Journal.

I Firenze selges leiligheter i gamle renessansepalasser rundt byens hovedgate Via Tornabuoni, en gate som er kjent for klesmerker som Gucci. Noen leiligheter i dette området er på over 460 kvadratmeter.

Men de mest prestisjefylte eiendommene er til salgs på åsene rundt byen der mektige familier bygde villaer på 1300-tallet.

Marc Magistrali og Hirono Sasaki Magistrali er to av huseierne Wall Street Journal har snakket med. De selger en 445 kvadratmeter stor villa fra 1500-tallet med 32 måls tomt. Eiendommen er på markedet for 7,4 millioner dollar, tilsvarende 63 millioner kroner.

Strenge reguleringer

Huseiere i Firenze må få tillatelse av lokalmyndighetene til å gjøre selv små endringer på boligene. Det må de gjøre uansett om de eier små leiligheter eller store villaer.

Magistrali-familien ville installere solcellepanel på eiendommen, men fikk avslag fra myndighetene ved tre anledninger. De fikk likevel bygge svømmebasseng i hagen.

Flere av villaene rundt Firenze var ment som luksuriøse fritidsboliger, men fungerte også som gårder, og hadde ofte olivenlunder. Dagens myndigheter prøver å overbevise eierne om å beholde oliventrærne rundt eiendommene. Det er for å bevare uttrykket i landskapet, men huseierne lager også ofte olivenolje til eget bruk.

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. Italiensk turisme på knærne

  2. Storbank: I disse byene er det størst risiko for boligboble

  3. 50 Cent selger massiv luksuseiendom med 84 prosent rabatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Verdens sentralbanker eier over 13 oljefond: – Helt klart en utfordring for finansmarkedene

  6. Formuesfall på 3.550 milliarder for verdens rikeste i fjor