Rentemøte i USAs sentralbank i kveld: «Alle» forventer to rentehopp til i år

Absolutt alt tyder på at det blir en ny renteheving i USA onsdag kveld. Spenningen ligger denne gangen i signalene om veien videre. 

HEVER HAN RENTEN? Onsdag kveld er det trolig klart for årets tredje renteheving fra Federal Reserve.

Foto: Andrew Caballero-reynolds AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Onsdag kveld rettes igjen verdens oppmerksomhet til hva som skjer i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

Det har lenge vært klart at det trolig er en renteheving sentralbanksjef Jerome Powell har med seg når han offentliggjør resultatet etter rentemøtet klokken 20 onsdag kveld.

Ifølge en undersøkelse gjort av CNBC forventer nær alle at det blir en renteheving onsdag kveld. Samtidig tror 96 prosent av de spurte analytikerne at det vil komme en ny renteheving i landet senere i år.

– Feds rentehevinger i september og desember er så sikre som de kan bli, skrev John Donaldson, direktør i Harverford Trust i sitt svar på undersøkelsen, ifølge CNBC.

Les også: (+) Hva presser frem den neste resesjonen? Her er de tre fremste kandidatene

Også her hjemme er man samstemte i at det blir en renteøkning onsdag kveld.

– En renteøkning er bredt ventet. Det blir den tredje for året og Fed vil trolig understreke at de er i rute for å øke renten ytterligere en gang i år, sa makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24 tidligere i uken.

– Sterke lønnstall og nøkkeltall generelt, sammen med signaler fra Fed gjennom et par taler, kan tyde på at Fed må sette renten mer opp en tidligere antatt for at pengepolitikken skal virke innrammede, fortsatte han.

Les også

Strateg tror ikke på kroneløft: – Slåss mot en giftig cocktail

– Tror de holder fast på renteprognosen

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken pekte tidligere i uken på rentebanen, og sa at det er mer interessant om de vil justere rentebanen.

– Oppmerksomheten vil bli rettet mot hva de vil gjøre videre. Jeg tror de vil holde fast med renteprognosen fremover, sa seniorøkonomen.

Hov viste blant annet til at flere av «duene», altså de som mener inflasjonspresset er så lavt at man må holde et lavt rentenivå, har gitt mer støtte til rentehevingene.

– Det er noen «duer» i Fed-systemet, men de har også uttalt seg optimistisk nå i det siste. Jeg tror Fed helt klart holder seg til renteplanen, sa Hov.

Sjeføkonom i Allianz SE Mohammed A. El-Erian er sikker på at det blir en renteheving. I en kronikk hos Bloomberg skriver han at han tror sentralbanken har et ekstra ess i ermet.

– Jeg mistenker at en av Feds mål denne uken vil være å øke forventningene til hvor høyt renten skal. Dette vil de trolig gjøre på en måte som ikke ødelegger USAs økonomiske momentum og i tråd med en finansiell økonomisk stabilitet på mellomlang sikt, skriver El-Erian i en kommentaren.

Les også

Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

Fed åpnet for tre hevinger neste år

Dersom spådommene tar rett og det blir en renteheving onsdag er dette tredje gang hittil i år rentene heves. Sist gang det skjedde var i juni, da man også hevet renteprognosen for resten av året.

Endringen i Feds renteprognose viste at sentralbanken fra da av ventet seg to rentehevinger i andre halvår. Dette sto i kontrast til renteprognosen for mars som viste at det ville bli en renteheving i andre halvår.

Hva gjelder neste år har den amerikanske sentralbanken tidligere varslet at det ligger an til tre rentehevinger neste år. I sin forhåndsomtale av rentehevingen forrige uke skrev seniorøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen at han ikke tror Fed vil endre denne prognosen.

– I juni indikerte Fed to rentehevinger i år og tre i 2019. På tross av et noe sterkere makrobilde nå, tror vi ikke disse forventningene vil endres, skrev Magnussen.

Etter en eventuell endring onsdag er det ventet at den neste hevingen vil komme på desembermøtet som avholdes 18. desember.

Les også

– USA er «handelsbøller» som bruker skremselstaktikk

Les også

Følger etter USA: – Det føles veldig riktig

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Hever renten for tredje gang i år

  3. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

  6. – Færre kommer til å få boliglån