USA: – Langsom fremdrift i NAFTA-samtaler

USAs handelsutsending Robert Lighthizer sier det har vært en viss fremgang i samtalen om å reforhandle handelsavtalen NAFTA, men kritiserer et canadisk forslag.

HANDELSPARTNERE: Mexicos økonomiminister Ildefonso Guajardo, Canadas utenriksminister Chrystia Freeland og USAs handelsutsending Robert Lighthizer.

Foto: Graham Hughes AP
Publisert:

Samtalene i den canadiske byen Montreal er den sjette samlingen siden USAs president Donald Trump krevde at handelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico måtte endres. Lighthizer beskriver fremdriften i samtalene som «svært langsom». Han mener forhandlerne skylder borgerne, som «befinner seg i en usikker tilstand» å handle raskere.

På en pressekonferanse sa Lighthizer samtidig at et forslag fra Canada om regler om opphavsland for bildeler er dødfødt. Det kan føre til «mindre regionalt innhold enn i dag» og dermed færre arbeidsplasser i USA, Canada og trolig i Mexico.

Han kritiserte også et annet forslag fra Canada som han mener er et forsøk fra nabolandet på å behandle USA og Mexico «enda dårligere enn andre land» dersom noen av dem inngår en handelsavtale med land som Kina.

– Dette forslaget ville blitt omtalt som «en giftpille» om USA hadde kommet med det. Det er selvfølgelig helt uakseptabelt for USA, og jeg antar at det gjelder mexicanerne også, sier Lighthizer.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland sier hun er fornøyd med fremdriften og Mexicos økonomiminister Ildefonso Guajardo sier de tre landene er «på rett vei». Landet møtes igjen i Mexico i februar.

Les også

– Politikk den største trusselen

Les også

Trump tar æren for børsrally: Dette sier ekspertene

Les også

– USAs handel med andre land kan bli svekket

Her kan du lese mer om