Rentemøter i ESB

Usikkerhet før dagens rentemøte i Europa: – Klart vi er i tvil

Det var i utgangspunktet ventet lite action under dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken. Men en kommentar fra forrige uke har satt fart på spekulasjonene.

KNIPER IGJEN LOMMEBOKEN? Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi (t.h.) skal i ilden etter rentemøte torsdag. Usikkerheten har økt i forkant av møtet etter uttalelser fra sjeføkonom Peter Praet.

Foto: Ralph Orlowski Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Dagen etter at den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenten med et kvart prosentpoeng, er det torsdag duket for rentemøtebeslutning på denne siden av Atlanterhavet.

Her er spenningen først og fremst knyttet til om Den europeiske sentralbanken (ESB) vil skissere en plan for den endelige avslutningen av sitt verdipapirkjøpsprogram, kjent som de kvantitative lettelsene (QE).

Les også

Nå tørker sentralbankenes stimulanse inn: – Investeringsfesten er over

Programmet ble innført våren 2015, og er fortsatt på 30 milliarder euro i måneden. Det er ventet videreført til september, men kan bli avviklet for godt innen årsslutt.

Spekulasjoner

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets beskriver ESB-møtet som dagens viktigste hendelse, til tross for at det virker på det rene at innskuddsrenten blir stående på negative 0,4 prosent.

«Opprinnelig ble møtet regnet som en «non-event», men i forrige uke bidro sjeføkonom (Peter) Praet i ESB til spekulasjoner om at vi kan få nyheter om fremtiden til QE programmet allerede i dag», skriver Bruce i sin morgenkommentar.

Han viser til at Praet onsdag uttalte at sentralbanken må vurdere om inflasjonsutviklingen har vært så sterk at en gradvis nedtrapping er på sin plass. Sitatet ble gjengitt hos Reuters.

Ifølge Bruce var det i utgangspunktet ventet at en avgjørelse om programmets videre skjebne først ville komme etter rentemøtet i juli. Nordea tror også at avgjørelsen vil bli annonsert om en måned.

«Men klart vi er i tvil, og skulle komme en melding om nedtrapping av de kvantitative lettelsene vil den nok også bli gitt sammen med duete signaler om rentene. Det vil dempe markedsreaksjonen», skriver sjefanalytikeren videre.

Spår halvering

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets opplyser at de ser for seg at en nedtrapping til 15 milliarder euro blir annonsert i dag, men at det neppe er snakk om noen bindende tidsplan for den endelige avviklingen.

VENTER HALVERING: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

«En horisont så kort som tre måneder vil i seg selv være et tydelig signal på at ESB tar sikte på å avslutte kjøpene ved årsslutt. Det vil ikke være hensiktsmessig for sentralbanken å si dette direkte og dermed binde seg til masten. Nøkkeltallene har tross alt vært av den ruglete sorten så langt i år», skriver Haugland i meglerhusets morgenrapport.

Hun viser til at det i går kom industriproduksjonstall fra eurosonen som var på den svake siden.

«Om den negative tendensen fortsetter, eller om uroen omkring Italias statsfinanser og eurotilknytning eskalerer, kan APP (verdipapirkjøpsprogrammet) ende opp med å bli forlenget inn i 2019», mener DNB.

De heller imidlertid mot at det økonomiske oppsvinget vil holde seg tilstrekkelig sterkt, og ser ikke noen eskalering av Italia-situasjonen den nærmeste tiden.

«Da ligger forholdene til rette for at kjøpene avsluttes ved nyttår, og at renten etter hvert (nærmere bestemt i september) settes opp».

Les også

– Alle ukers mor

Les også

– Investeringsfesten er over

Les også

Den tyske «hauken» åpner for å overta etter Draghi

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB

Flere artikler

  1. Skyhøye forventninger til ESB-pakke:– Klart rom for skuffelse

  2. Gir influensasesongen skylden for svake eurotall

  3. ESB kutter renten for første gang siden 2016

  4. Annonsørinnhold

  5. Draghi holder seg til planen

  6. – En urovekkende utvikling