Mørke skyer over det svenske boligmarkedet: Meglere tror på fortsatt prisfall

Det er ventet blodrøde boligpristall fra Sverige torsdag. En fersk undersøkelse viser at den svenske meglerstanden venter fortsatt prisfall i første kvartal - men tidligere finansminister Anders Borg advarer mot å tro på boligkræsj. 

STUMMENDE MØRKE: Meglere venter fortsatt prisnedgang i det svenske boligmarkedet fremover.

Foto: Jonas Ekströmer/TT NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

I morgen torsdag kommer nye boligtall fra «söta bror», hvor man forventer fortsatt kraftig prisfall på eiendom - da den såkalte HOX-indeksen for november lanseres.

– Dette vil være det største fallet siden oktober 2008, skriver Nordeas svenske sjefanalytiker Andreas Wallström i prognosen.

En ny undersøkelse blant svenske meglere viser at mange tror de mørke skyene vil fortsette å henge over boligmarkedet også inn i 2018.

Hele 47 prosent av eiendomsmeglerne i undersøkelsen tror på prisnedgang også i første kvartal, samtidig venter bare 14 prosent en prisoppgang i 2018s første tre måneder. Det viser undersøkelsen fra Fastighetsmäklarförbundets meglerpanel, som Dagens Industri omtaler.

– Det er naturlig at flere meglere tror på fortsatt prisnedgang, skriver Carolina Stegman, administrerende direktør i Fastighetsmäklarförbundet, Sveriges svar på Eiendomsmeglerforbundet i rapporten.

– De spår prisbildet i en periode de sitter med en hel del usolgte objekter, samtidig som interessen for å kjøpe boliger faller når folk har fullt opp med kommende storhelger.

E24 omtalte i helgen at Nordea ser for seg det største fallet i boligprisene siden finanskrisen når tallene for november legges frem kommende torsdag.

Les også

Svenske eneboliger ble én prosent dyrere

– Vil ha behov for å kjøpe

Omkring 800 svenske meglere har svart på undersøkelsen som ble lagt frem mandag morgen.

Selv om man ser for seg boligprisfall de kommende månedene, tror ikke Stegman det blir langvarig.

Les også

Sverige spås verste boligmåned siden finanskrisen

– De kjøperne som har ventet med å kjøpe bolig under den turbulente høsten vil sannsynlig ha behov for å kjøpe i vår. Menneskers bytte av boliger er i de fleste tilfeller behovsstyrt og det man som konsument skal tenke på er at man kjøper og selger på samme boligmarked, skriver Stegman, som legger til at man ikke bør frykte å gå inn i boligmarkedet.

TIDLIGERE FINANSMINISTER: Anders Borg.

Foto: Ints Kalnins Reuters

Det er Sveriges tidligere finansminister Anders Borg enig i, men han ser heller ikke for seg noe boligpriskrasj med det første.

– Vi har hatt en veldig rask prisoppgang, det er 40–50 prosent over tre år. Vi har hatt en relativt lang oppgang i svensk økonomi, og mange husholdninger blir nå litt bekymret. Da får vi en korreksjon, men jeg tror ikke det går dårlig for Sverige, sa Borg i et intervju med di.se i slutten av november.

– Skal ikke spekulere i egen bolig

Han mener den eksplosive veksten i det svenske boligmarkedet nå er over, og at man vil se en roligere prisoppgang på mellom 1 og 3 prosent de kommende årene.

Les også

Sveriges regjering annonserer strengere boliglåns-krav

– Man skal ikke spekulere i sin egen bolig. Nå får man helt enkelt vente, for kjøpere og selgere må ha forventninger som stemmer overens. Da blir det urolig en periode, før man finner et nytt prisnivå, forklarte han.

I en EU-rapport Dagens Nyheter (for abonnenter) omtalte forrige uke ble det i tillegg kjent at Stockholm havner sist på en oversikt over hvor enkelt det er å komme seg inn på boligmarkedet.

– Vi bygger mer enn noensinne, men det er fortsatt mange som har store vanskeligheter med å finne seg en bolig, sa Gustav Hemming ansvarlig for regionplanlegging i Stockholms län til avisen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sverige spås verste boligmåned siden finanskrisen

  2. Største fallet i svensk boligmarked på seks år

  3. Boligprisfallet fortsetter i svenske meglertall

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

  6. – Kan ha vært litt for pessimistisk