EU: Brexit-forhandlinger først etter nyvalget

De reelle forhandlingene om Storbritannias utmelding av EU vil ikke starte før valget er gjennomført i juni, mener EU-kommisjonens president.

BREXIT: Ifølge EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker begynner ikke de reelle forhandlingene før valget er gjennomført i Storbritannia. Her sammen med statsminister Theresa May ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

Det sier en EU-talsmann onsdag, ifølge Reuters.

Uttalelselsene faller etter at kommisjonens president Jean-Claude Juncker har snakket med Storbritannias statsminister Theresa May tirsdag kveld.

Samme dag kunngjorde May uventet at hun ville lyse ut nyvalg i juni.

– Etter deres samtale vurderer presidenten at de reelle forhandlingene om Artikkel 50 med Storbritannia vil begynne etter valget 8. juni, sier talsmannen.

Artikkel 50 er EU-regelen som regulerer et medlems utmelding fra unionen.

Denne formelle prosessen ble innledet da May underskrev det offisielle brevet som utløste Artikkel 50 i slutten av mars.

Når denne er utløst settes det en frist på to år for forhandlinger mellom EU og Storbritannia, før den endelige utmeldingen.

Overrasket med beskjed om nyvalg

Valgnyheten ble kjent på en hasteinnkalt pressekonferanse, utenfor statsministerboligen i Downing Street nummer 10.

Les også

May: Britisk valg i juni

Der ble det klart at Theresa May ville be parlamentet om å skrive ut nyvalg den 8. juni.

Hun har vært statsminister siden tidligere statsminister David Cameron gikk av da Storbritannia stemte for å gå ut av EU i juni i fjor.

Tidligere har May stått fast på at det ikke var planer om noe nyvalg, og det neste britiske valget skulle etter planen avholdes i 2020.

ANNONSERTE NYVALG: Statsminister Theresa May, som her forlater talerstolen under et møte i Brussel i mars.

Pundet svingte

May snudde likevel, for for å be om folkets støtte før de britiske forhandlingene med EU om nye handelsavtaler etter at landet trer ut av handelsblokken.

Ifølge en nylig meningsmåling utført for The Telegraph har De konservative 44 prosent oppslutning, mens det britiske arbeiderpartiet Labour har 23 prosent av velgerne i ryggen.

I markedet medførte den første reaksjonen et fall for pundet, men valutaen hentet seg raskt inn og endte faktisk dagen betydelig styrket.

– Fordelen med et valg for May og regjeringen vil være at hun, i alle fall hvis hun vinner valget, vil ha langt større ryggdekning fra folket i forhandlingene om Brexit, sa DNB Markets-analytiker Knut Magnussen til E24.
– Det er å anse som positivt, hvis det skulle skje, mente han.

Les også

Årets sterkeste pund etter utlysing av nyvalg i Storbritannia

Les også

WTO venter global handelsopptur i to år, men frykter økt proteksjonisme

Les også

Guinness kan få brexit-trøbbel

Publisert:

Her kan du lese mer om