Sjeføkonom etter ESB-rentebeslutning: – Nå snur han skipet

Sentralbanksjefen i eurosonen tok torsdag første steg på veien mot en normalisert pengepolitikk – uten å skape kaos i markedene.

FORNØYD DRAGHI: Markedene reagerte lite på nyhetene fra sentralbanksjefen i eurosonen, Mario Draghi, torsdag.

Foto: Daniel Roland AFP
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Nå er bunnen nådd, signaliserte Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag. Bankens nøkkelrenter skal ikke lenger ned.

– Nå snur han skipet – veldig forsiktig, sier sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.

I torsdagens pressemelding skrev sentralbanken at nøkkelrentene vil vedvare på dagens nivå i lengre tid, og lenger enn sentralbankens kriseplan vil vare.

Men de to ordene «or lower» (eller lavere), som sentralbanken har brukt for å kommunisere at rentene kunne komme til å bli kuttet i fremtiden, var sporløst forsvunnet.

Slik endringer i kommunikasjonen om veien videre for pengepolitikken, iakttas med falkeblikk av investorer og økonomer verden rundt. Markedet leter med lys og lykte etter endringer. Torsdagens endring var mer enn en ordlyd.

Men de store bevegelsene lot vente på seg. Euroen holdt stand, og er torsdag kveld marginalt svakere mot dollar (se graf lenger ned i saken).

Les også

ESB lukker døren for rentekutt

«Eksperten» Draghi

– Jeg er litt overrasket. Jeg trodde det ville ha litt mer effekt at han tok bort sannsynligheten for rentekutt, sier Wilhelmsen.

FULGTE DRAGHI: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.

Foto: John Thomas Aarø

Man har tidvis fryktet at en endring fra en ekstremt ekspansiv til mer normal pengepolitikk kan få finansmarkedene til å koke, slik fasit ble da USAs sentralbank signaliserte at den vurderte å trappe ned sitt kjøpsprogram.

– Det interessante er at Draghi kom med en haukete tvist, men det hadde ikke effekt på markedet. Dette beviser at Draghi er en ekspert på å snakke med markedet, og til å vri politikken dit han vil.

Wilhelmsen mener at sentralbanksjefen måtte avlåse utsiktene for ytterligere rentekutt torsdag – selv om dette ikke fullt ut var ventet i markedet.

Spennende høst

Bakgrunnen for dette er at Den europeiske sentralbanken snart må redegjøre for hva de skal gjøre med de kvantitative lettelsene (på engelsk quantitative easing eller bare QE), den såkalte seddelpressen, som går for full maskin.

Det ble også spekulert i om sentralbanken torsdag ville kaste lys over hvordan krisegrepene, enorme verdipapirkjøp til 60 milliarder euro i måneden, vil trappes ned.

Saken fortsetter under grafen ...

ROLIG EURO: Det blafret litt i euro mot dollar etter rentebeslutningen torsdag klokken 13.45, men utviklingen har vært relativt moderat.

Foto: Infront

Draghi uttalte på pressekonferansen at ESB ikke diskuterte å trappe ned obligasjonskjøpene ved dette rentemøtet.

– I september må han si noe om dette – si hva som gjelder for første halvdel av 2018. Da tror jeg vi får se en reduksjon av QE-programmet. Jeg tror det avvikles neste år, sier Nordkinn-sjeføkonomen.

Wilhelmsen tror imidlertid ikke at ESB vil åpne altfor mye opp – selv om en nedskalering varsles.

– Det henger i luften når de vil avslutte QE-programmet, og denne usikkerheten vil bidra til å holde rentene lave. Det vil ligge som et slags lokk på markedsbevegelsene, sier han.

Les også

Hva skjer når sentralbankene skal kvitte seg med 14 oljefond?

Tviler på euro-salg

Makroøkonomene i Danske Bank skriver i en oppdatering at de ikke venter at dagens rentemøte er et tidlig tegn på at investorene vil selge euro eller eurorenter til fordel for andre investeringsobjekter – dette «til tross for at «eller lavere» ble fjernet fra pressemeldingen og opprevideringer i vekstprognosene».

«Etter vår mening klarte Draghi i dag å overbevise markedet om at inflasjonen fortsatt er «det eneste» mandatet til ESB», heter det i analysenotatet.

Jekket ned prisveksten

Sentralbanken presenterte torsdag nye prognoser for økonomien fremover til og med 2019.

Her fremgikk det blant annet at banken venter en betydelig lavere inflasjon. Prisveksten for neste år ble jekket ned med 0,3 prosentpoeng til 1,3 prosent.

Sentralbanksjefen understreket også at banken tror den underliggende prisveksten vil være uendret.

Draghi ble på pressekonferansen spurt om hva som må til for ta ESB avslutter sine ekstraordinære tiltak.

Les også

Eurofall etter påstått ESB-lekkasje

Svaret var enkelt:

– Vi må være trygge på at inflasjonen er på vei til vårt inflasjonsmål om en inflasjon under, men nær to prosent. Og vi må være trygge på at inflasjonen holder seg der, sa Draghi.

Til tross for lavere forventninger til prisveksten de neste årene, sa Draghi at ESB ikke lenger ser noen fare for at det skal bli deflasjon i eurosonen.

Dette var grunnen til at ESB fjernet formuleringen i pressemeldingen om at styringsrentene kunne bli satt enda mer ned, ifølge Draghi.

Les også

Eurofall etter påstått ESB-lekkasje

Les også

ESB holder renten uendret

Les også

Spår to år til med rekordlave renter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Den europeiske sentralbanken
  2. Mario Draghi
  3. Euro

Flere artikler

  1. Kraftig u-sving for euroen etter Draghi-show

  2. – Har tatt veldig mange på sengen

  3. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

  4. Dette venter ekspertene fra Draghi

  5. ESB holder renten uendret