Nøkkeltall fra USA

«Månedens viktigste tall» skuffer

Etter en svært dårlig uke for amerikanske nøkkeltall, endte også «tallet med stor T» under forventningene. Samtidig faller arbeidsledigheten til sitt laveste nivå på 50 år.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I september ble det skapt 136.000 nye jobber utenfor landbruket i USA forrige måned.

Det var ventet at det ble skapt 145.000 nye jobber, ifølge Bloomberg. I august ble det til sammenligning skapt 130.000 jobber.

– Alt i alt var dette greit. Sysselsettingsveksten er litt svakere enn ventet, men jeg tror at mange fryktet enda svakere tall etter de svake tallene som kom tidligere denne uken. Dette var ikke så ille, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Landbruket er ekskludert fra statistikken som følge av at det der er store, spesifikke sesongvariasjoner.

Les på E24+

E24+: Dette må du vite om «månedens viktigste tall»

Arbeidsledigheten faller

Samtidig overrasker arbeidsledigheten positivt. Ledighetsraten i USA falt med 0,2 prosentpoeng til 3,5 prosent, noe bedre enn forventningen på 3,7 prosent. Dette er det laveste nivået siden desember 1969, ifølge CNBC.

Den lave ledighetsraten får president Donald Trump til å ta til Twitter:

Breaking News: Unemployment Rate, at 3.5%, drops to a 50 YEAR LOW. Wow America, lets impeach your President (even t… https://t.co/zcxiZje0Pc

– Siste nytt: Arbeidsledighetsraten på 3,5 faller til laveste på 50 år. Wow Amerika, still presidenten deres for riksrett (selv om han ikke har gjort noe galt!, skriver presidenten på Twitter.

Lønnsveksten er noe svakere enn ventet med en vekst på 2,9 prosent mot året før. Økningen er den svakeste siden juli 2018, og er under en ventet lønnsvekst på 3,2 prosent.

Bernhardsen i Nordea Markets sier at det ikke er noen tegn til at det nå stopper opp i amerikansk økonomi.

– Det er sunn sysselsettingsvekst, og de oppjusterer de siste månedene. I sum er dette bra tall, sier analytikeren.

Han sier at det som drar inntrykket litt ned er at lønnsveksten er dårlig.

– Dette reflekterer fortsatt brukbar vekst i amerikansk økonomi, så tallene er noe betryggende.

Svake tall tidligere i uken

Onsdag ettermiddag kom det også ferske jobbtall fra privat sektor i USA. De viste et fall til 135.000 nye jobber i september fra nedreviderte 157.000 i august. Dette var de svakeste tallene fra privat sektor på tre måneder.

Tidligere denne uken har det kommet svake tall fra ISM-indeksen for både tjenestesektoren og industrien. Tallene fra industrien viste den svakeste målingen av aktiviteten på ti år.

Tallene fra tjenestesektoren var også svakere enn ventet, noe som fikk seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til å si at det var absolutt ikke det markedene ønsket å se i denne situasjonen.

– Legger man sammen de to er det et klart varsel om et omslag i amerikansk økonomi hvor den bremser mer enn markedet var innstilt på.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nøkkeltall fra USA
 2. Nonfarm payrolls
 3. Joachim Bernhardsen
 4. Nordea Markets
 5. USA
 6. Jobb

Flere artikler

 1. Sterkere jobbtall enn ventet fra USA

 2. «Månedens viktigste tall» slår forventningene

 3. «Månedens viktigste tall» slår forventningene

 4. «Månedens viktigste tall» knuser forventningene

 5. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se