Stormaktenes handelskrig

USA og Kina nær delavtale i handelskrigen

Etter handelssamtaler fredag skal USA og Kina nærme seg enighet om første fase av en handelsavtale mellom de to landene. – Trump har gitt begrepet handelsavtale en ny mening, sier Kina-ekspert.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, Kinas visestatsminister Liu He og USAs finansminister Steven Mnuchin skal ha kommet i retning av en delavtale. Her fra da de tre møttes i Washington tidligere denne måneden.

Yuri Gripas / Reuters
 • Ola Alsberg
Publisert:

Fredag diskuterte USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, finansminister Steven Mnuchin og Kinas visestatsminister Liu He handelsbetingelsene mellom de to landene, som det siste året har preget verdensøkonomien.

Kontoret til handelsrepresentanten uttalte i etterkant av samtalene at de var «nærme å ferdigstille noen seksjoner» og har «gjort fremgang på spesifikke temaer», skriver blant andre Reuters.

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror ikke fremgangen vil ha stort å si i det store bildet.

– Målet til USA er ikke omfattende frihandel med Kina. Målet er handelskrig, og så langt er det ikke noe fundamentalt som endrer det. Det eneste man kan håpe på er formildende tiltak, sier han.

Les på E24+

Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Christopher Olssøn

Kan underskrives i november

Handelssamtalene dreide seg om den såkalte «fase en» av en handelsavtale, som skal innebære at Kina kjøper landbruksprodukter av USA, og at USA utsetter å innføre planlagte tollsatser på kinesiske varer.

– Det har ligget i kortene lenge at Kina skulle kjøpe mer råvarer fra USA. At tolløkningene blir lagt på is er bra, ettersom det har skapt usikkerhet. Denne usikkerheten blir imidlertid ikke borte så lenge USA har et grunnleggende strategisk mål om å konfrontere Kina, sier Melchior.

President Donald Trump uttalte i oktober at landene var enige om første del av handelsavtalen, men et par dager etter uttalelsen meldte kinesiske representanter at de ønsket ytterligere samtaler før de godtok avtalen. En delavtale vil kunne underskrives av president Trump og Kinas president Xi Jinping på Apec-toppmøtet i Chile i november.

USA-børsene steg fredag etter nyheten.

Les også

Svakeste vekst i Kina siden 1992

– Ligger ingen frihandelavtale i kortene

Melchior i NUPI har liten tro på at de to landene kommer frem til en frihandelsavtale.

– Trump har gitt begrepet handelsavtale nytt mening. Før var en handelsavtale en avtale om å unngå toll og tariffer for å promotere frihandel, mens det under Trump er svært begrensede avtaler som inngås, sier han.

– Trumps strategi er å konfrontere Kina. I hans filosofi er det en kobling mellom sikkerhetspolitikk og handelspolitikk, som vi ser blant annet gjennom tiltak mot Huawei. Jeg tror Kina er klare for en avtale. De risikerer mye under dagens betingelser, sier Melchior.

Les også:

Les også

USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll

Les også

Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Handelskrig
 3. USA
 4. Kina
 5. Verdensøkonomien
 6. Toll
 7. Frihandel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. USA og Kina starter halvårlige handelssamtaler

 2. Kina og USA viderefører handelsavtale

 3. Trump: Vil signere «fase 1»-avtale med Kina 15. januar

 4. Annonsørinnhold

 5. Brått børsfall i Europa – handelshåpet visner

 6. CNBC: Handelssamtalene gjenopptas om to uker