Mener Norge må stå til rette for laksesmitte

Sinte ansatte i den chilenske oppdrettsindustrien mener den norske regjering og Marine Harvest må gjøre opp for kostnadene etter laksesykdommen.

IVAN ALVARADO
  • Mona Bristøl
Publisert: Publisert:

Sykdommen ILA (lakseanemi) har rammet lakseindustrien i Chile hardt og denne uken ble 500 ansatte hos den største chilenske lakseprodusenten, Aquachile, sagt opp.

Før laksesykdommen spredde seg i oppdrettsanleggene sør i Chile hadde eksportbedriften 830 ansatte. Nå står 230 igjen, skriver den chilenske avisen El Mostrador.cl .

- Det er ingen tvil om at denne nyheten påvirker arbeidsdagen i bedriften, sier Jamie Bustamante, lederen for de fagorganiserte i Aquachile.

Følg Marine Harvest på E24 Børs.

Må ta ansvar

Han sier at frykten for å miste jobben råder blant dem som er igjen i bedriften.

- Til tross for støtten fra regjeringen for å bekjempe krisen som laksesykdommen har forårsaket, har det ikke vært nok. Krisen rammer de ansatte hardt, og lederne av de ulike fagforeningene ber nå den chilenske regjeringen om at de som virkelig er de ansvarlige for å ha tatt med seg viruset til Chile, Marine Harvest fra Norge, skal kompensere alle bedriftene som har blitt smittet, sier Bustamante.

I en mail til de ansatte skriver han:

"Vi ber alle som leser denne mailen om å sende et brev til utenriksministeren om at han må rette et krav til den norske regjeringen for at de skal ta ansvar for problemene som er skapt her i havområdet sør i Chile".

Faller i fisk

Det Fredriksen-eide selskapet Marine Harvest

OSE

MHG

er selv tungt rammet av laksesykdommen, og har i løpet av første kvartal i år . Også det delvis statseide fiskeoppdrettselskapet Cermaq

OSE

CEQ

har slitt med syk fisk i flere år nå.

Les også: Marine Harvest sier opp 1600 ansatte

Jørgen Christiansen, kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, sier han synes det er litt overraskende at fagforeningen i Aquachile nå kommer med disse påstandene.

- Vi fikk eksperter på genetikk til å se på det viruset vi oppdaget på vårt anlegg i juli 2007 . Det viste seg å være en virusvariant som har mutert i Chile i mange år. ILA-viruset ble oppdaget i Chile allerede i 1999, på stillehavslaks, som ikke blir syk av viruset. To av de selskapene som i dag er en del av Marine Harvest (Stolt Seafarm og Fjord Seafood) kjøpte opp chilenske oppdrettsselskaper sent i 2000, så det å legge skylden på Marine Harvest har han ikke faktisk grunnlag for, sier Christiansen.

Meldte fra

Han sier at oppfatningen, om at det er Marine Harvest som har skylden for laksevirussmitten, kom etter at selskapet var de første som fant og meldte ifra om viruset i juli 2007.

- Det første ti-12 månedene etter det, var det få i næringen i Chile som oppfattet ILA som en stor utfordring, og flere som skyldte på Marine Harvest. Nå viser statistikken at hele næringen har den samme utfordringen, sier Christiansen.

Christiansen sier at det ikke har blitt rettet noen krav mot dem direkte fra Aquachile.

- Nei, det har det ikke, og hvis du spør Salmon Chile, bransjeorganisasjonen, så er jeg trygg på at de er godt fornøyde med den innsatsen vi har gjort i arbeidet med å løse problemene, sier han.

Kom til Norge

Dette er ikke første gangen Marine Harvest får skylden for å smittet oppdrettslaksen i landet. I juni i fjor var en delegasjon med fagforeningsledere og miljøeksperter fra Chile i Norge for å protestere mot det de mener er Marine Harvest utnyttelse av naturressursene i landet.

Les også: Beskylder Marine Harvest for bestikkelser

Flere nyheter fra E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Mot sammenslåing for Marine Harvest i Chile

  2. To døde ved Marine Harvest-anlegg

  3. MARINE HARVEST: Marine Harvest: - Kjøres det for hardt, kan vi få en ny smell

  4. Betalt innhold

    Chilensk gigant er fornøyd med børsmottakelse i Norge

  5. – Den chilenske katastrofen tørker opp markedet