Coronapandemien kan sende 100 millioner ut i ekstrem fattigdom

Opp mot 100 millioner mennesker kan bli kastet ut i ekstrem fattigdom på grunn av coronapandemien, ifølge Verdensbankens president David Malpass.

Tobarnsmoren Amsale Hailemariam, som mistet jobben på grunn av koronapandemien, lager mat til familien i teltet der hun bor i Etopias hovedstad Addis Abeba. Hun og datteren tjener til sammen 34 dollar i måneden, og lever under grensa for ekstrem fattigdom. Ifølge Verdensbanken kan 100 millioner mennesker bli kastet ut i ekstrem fattigdom som følge av koronapandemien.
  • NTB-AFP-Ritzau
Publisert: Publisert:

Dermed er Verdensbankens anslag fra mai, da antallet var 60 millioner mennesker, drastisk forverret.

Nå er det snakk om mellom 70 og 100 millioner, og antallet kan bli enda høyere om pandemien forverres eller fortsetter i samme spor, ifølge presidenten.

Ekstrem fattigdom defineres som en inntekt på under 1,9 dollar per dag, tilsvarende like i underkant av 17 kroner.

G20-landene har allerede innstilt de fattigste landenes gjeldsavdrag ut året. Flere har gått inn for å fortsette innstillingen ut i 2021, men ifølge Malpass er det for lite.

Han mener det er «påkrevd» å redusere u-landenes gjeld, og ikke bare utsette betaling på avdrag, om man skal få bukt med problemet.

Krisen betyr nemlig at landene som allerede har problemer med å opprettholde et sikkerhetsnett for befolkningen, uansett ikke vil være i stand til å betjene låneavdrag.

Verdensbanken vurderte i juni at verdensøkonomien står overfor sin verste resesjon på 150 år, fordi antall land hvis økonomier har gått inn i resesjon er det største siden 1870.

Les også

Stor økonomisk nedgang i Peru og Argentina

Publisert: