Undersøker mistanke om to tilfeller av Kina-viruset i Finland

Over 41 millioner mennesker er nå rammet av reiserestriksjoner i Kina. I Finland mistenkes to turister å være smittet. De skal ha reist til landet via Norge.

NOEL CELIS / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

To kinesiske turister fra Wuhan som har influensasymptomer kom til helsesentralen i finske Ivalo natt til fredag. Det skriver den finske kringkasteren Yle.

Den kinesiske familien på tre skal ha kommet fra Wuhan via Norge til Lappland for to dager siden, ifølge infeksjonsoverlege Markku Broas ved Lapplands sentralsykehus i Rovaniemi til Dagbladet.

Broas forklarer til Yle at det er tatt prøver fredag morgen, som blir sendt til Helsinki i løpet av formiddagen.

– Et foreløpig resultat i løpet av ettermiddagen eller tidlig kveld vil klargjøre, sier Mika Salminen, direktør for infeksjonsepidemologisk avdeling ved Institutt for helse og velferd THL til Yle.

Det kan likevel hende en offisiell bekreftelse på om det er coronaviruset ikke kommer før etter helgen, som følge av at Verdens helseorganisasjon (WHO) krever en viss protokoll når man undersøker nye virus.

Ifølge Broas skal den ene ha milde influensasykdommer, og den andre skal ha følt seg litt trøtt og litt syk. Han understreker at det er sannsynlig at de to har en annen normal sykdom som ligger bak.

Les også

Les også: Dempet på Asia-børser etter heftig uke

Reiserestriksjoner i ni byer

Coronaviruset som nå spres i Kina kommer fra nettopp storbyen Wuhan. Torsdag ble byens transportsystemer og butikker stengt ned i et forsøk på å hindre videre smitte. Byen har rundt 11 millioner innbyggere.

Totalt er det nå innført reiserestriksjoner i 13 byer for å hindre spredning av viruset. Tiltaket berører 41 millioner mennesker, melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig bes personer i Beijing og Shanghai som kommer fra virusrammede områder om å holde seg hjemme i 14 dager, ifølge Al Jazeera.

Kinesiske myndigheter har nå startet arbeidet med å bygge et behandlingssenter i Wuhan som skal kunne ta imot 1.000 pasienter. Dette anlegget skal etter planen stå ferdig om seks dager, ifølge South China Morning Post.

Hør podcasten Verdens gang: Skal vi frykte det dødelige lungeviruset i Norge?

26 mennesker har mistet livet som følge av virusutbruddet, samtidig er 830 sykdomstilfeller påvist, ifølge kinesiske myndigheter.

Det er i tillegg bekreftet smittetilfeller i Sør-Korea, Japan, Thailand, Singapore, Macao, Taiwan, Vietnam og USA.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa torsdag kveld at det foreløpig ikke er grunn til å erklære en global helsekrise som følge av utbruddet.

– WHO mener likevel situasjonen er alvorlig og må følges opp med overvåking og tidlig diagnostikk av tilfeller for å hindre videre spredning, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hun forklarer at gode smitteverntiltak også er viktig, og at man kan forvente at det påvises flere tilfeller utenfor Kina.

Les også

Les også: Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

Påvirker aksjemarkedene

De siste dagene har markedene blitt rammet av frykten for en ny pandemi. Torsdag opplevde Oslo Børs sin verste dag hittil i år med en nedgang på over 1,4 prosent. Det skjedde etter kraftig nedgang på kinesiske børser før nyttårsfeiringen i landet.

– Det slår mye ut på Oslo Børs, og noe mer negativt her enn andre markeder fordi Oslo Børs har mer råvareeksponering. Og når dette skjer i Kina, der den største råvaretterspørselen er, så får det en stor effekt i aksjer som Hydro, shippingrelaterte aksjer og oljeaksjer, sa DNB Markets’ Paul Harper til E24 torsdag ettermiddag.

Torsdag kveld klarte de amerikanske børsene å bedre seg noe i etterkant av at WHO sa at de ikke vil erklære en global helsekrise nå. S&P 500-indeksen endte dagen i pluss.

Två misstänkta fall av coronavirus utredes i Lappland
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Wuhan
 3. Kina
 4. Finland

Flere artikler

 1. Første tilfelle av coronavirus registrert i Finland

 2. 56 millioner berørt av reisebegrensninger i Kina

 3. Dempet på Asia-børser etter heftig uke

 4. Stadig mer isolert Kina fordømmer USAs reiserestriksjoner

 5. Asiatiske børser stengte ned etter virusfrykt