Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier

Presidentordren kommer etter at Twitter faktasjekket to av presidentens meldinger. Nå vurderer Trump-administrasjonen å saksøke sosiale medier-selskaper.

Trumps politikk
 • Martin Hagh Høgseth
 • NTB
Publisert:

USAs president Donald Trump har torsdag kveld signert en presidentordre om sosiale medier.

Presidentordren vil fjerne selskapenes beskyttelse mot erstatningsansvar. Lovverket gir i dag sosiale medier beskyttelse mot innholdet i brukernes innlegg.

Likevel er det lite Trump foreløpig kan gjøre med presidentordren, uten at han får støtte fra Kongressen. Presidenten sa under signeringen at han vil foreslå et lovforslag som kan endre regelverket.

Samtidig sa justisminister William Barr at det amerikanske justisdepartementet vurderte å saksøke sosiale medier-selskaper. Han sa samtidig at vedtektene i lovverket «var trukket forbi sin originale intensjon», skriver CNBC.

Twitter merket Trump-meldinger

Presidentordren kommer etter at Twitter tidligere denne uken markerte to av presidentens twittermeldinger med henvisninger til faktasjekker. Dette er første gang Twitter har markert presidentens meldinger.

Trump har vært i harnisk i etterkant av markeringene, og har hevdet at det var et forsøk på å sensurere han.

Da han signerte presidentordren torsdag kveld sa Trump at faktasjekken Twitter hadde gjort var en redaksjonell avgjørelse som går i retning av politisk aktivisme.

Markeringene ble lagt på to meldinger hvor presidenten skrev at stemmegivning per post ville føre til valgfusk.

«Trump hevder feilaktig at stemmegivning per post vil føre til «riggede valg.» Faktasjekkere sier at det ikke finnes beviser for at stemmegivning per post fører til valgfusk», skrev Twitter på faktasjekk-siden man kommer til om man klikker på markeringene.

Twitter-aksjen falt kraftig på Wall Street både onsdag og torsdag i etterkant av at krangelen brøt ut. Etter presidentordren torsdag kveld stiger aksjen forsiktig i etterhandelen.

– Politisk utspill

– Dette skal ikke sees på som et seriøst forslag, men som et politisk utspill, sa Erik Åsard, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT tidligere torsdag.

Han understreket at ytringsfriheten står sterkt i USA og ikke vil kunne endres av noen sinte Twitter-meldinger.

Heller ikke Frida Stranne, lektor i Nord-Amerika-studier ved Högskolan i Halmstad, sier det ikke er i Trumps interesse å stenge eller begrense Twitter.

– Trump må jo ha Twitter, det er hans megafon, sa hun til TT.

Stranne viste til at den amerikanske velgerbasen er polarisert og at Trump med denne ordren henvender seg til egne følgere. Mange amerikanerne som er kritiske til presidenten, er allerede overbevist om at han undergraver demokratiet.

De som på den andre siden støtter Trump, deler ofte hans syn om at han stadig blir angrepet av etablissementet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Trumps politikk
 2. Sosiale medier
 3. Donald Trump
 4. Twitter

Flere artikler

 1. Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

 2. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

 3. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

 4. California saksøker Trump-administrasjonen

 5. Twitter falt på Wall Street etter å ha merket ny Trump-melding