Tsipras erklærte seier: - Nå går vi tilbake til forhandlingene

Hellas' statsminister Alexis Tsipras erklærer seier til nei-siden i folkeavstemningen om kreditorenes kutt- og reformkrav.

NEI-JUBEL: Nei-tilhengere applauderer foran TV-skjermen, når den greske statsministeren Alexis Tsipras gikk på talerstolen og erklærte seier like etter klokken 22.00.

Jean-paul Pelissier/
 • Eric B. Utheim
 • NTB
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

– Hellas har gjort et modig valg. Det greske folk sa ikke «ja» eller «nei» til Europa, sier Tsipras.

– Mandatet jeg har fått er å komme fram til en levedyktig løsning, sier Tsipras.

Da alle stemmene var telt opp natt til mandag, hadde 61,31 prosent sagt nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF, mens 38,69 prosent stemte ja. Oppslutningen var på 62,5 prosent.

Du kan følge opptellingen i vårt direktestudio!

I sin seierstale sa den greske statsministeren, overbærende og med seriøse ansiktsuttrykk, at forhandlingene nå tas opp igjen. Og at det skjer allerede i morgen.

– Vi er klare til å forhandle med en plan for reformer, og for å få vårt banksystem raskt tilbake til normalitet, sa Tsipras fra talerstolen.

Tsipras insisterte videre på at reforhandling av den greske gjelden skal være sentralt om forhandlingene tas opp igjen.

– Har brent broer

Men de umiddelbare reaksjonene fra forhandlingsmotpartene tyder ikke på at de allerede sitter klar for å starte nye runder.

Les også

Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

Den tyske økonomiministeren Sigmar Gabriel sier til avisen Tagesspiegel at resultatet gjør det vanskelig å se hvordan det kan bli nye samtaler om et låneprogram.

Han beskylder den greske statsministeren Alexis Tsipras for å ha brent de siste broene som kunne ført til et kompromiss.

– Tsipras og hans regjering leder det greske folk i retning av bitter tilbaketrekning og håpløshet, sier Gabriel søndag kveld.

Slovakias finansminister Peter Kazimir sier på Twitter at han er skuffet over resultatet og at det nå er et realistisk scenario at Hellas går ut av eurosamarbeidet.

Nytt toppmøte tirsdag

Men ikke desto mindre har Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande vært på telefonen med hverandre og statslederne i eurosonen blir innkalt til nytt toppmøte om Hellas tirsdag kveld i Brussel.

Les også

Forsker: – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

Her hjemme tror SV-nestleder Bård Vegar Solhjell at det blir en ny avtale som innebærer gjeldssanering for Hellas. Rett og slett fordi det er i alles interesse.

Men lett blir det ikke og forhandlingsklimaet må bedres.

– Det virker på meg som om det har blitt mer prestisje enn rasjonalitet i disse forhandlingene. Det er et stort problem, sier han.

Seniorforsker Asimina Michailidou ved Arena-senteret ved Universitetet i Oslo mener nei-resultatet vil presse EU til å strekke seg.

– EU-siden vil måtte ta innover seg resultat og gjøre noen innrømmelser til den greske siden, og det vil også sende en sterk og positiv beskjed til andre land og andre partier og bevegelser som også har motsatt seg det som har skjedd så langt, sier hun til NTB.

ESB-møte mandag

For mange grekere er det likevel spørsmålet om de greske bankene kan klare å åpne igjen som planlagt på tirsdag som er det mest presserende.

Les også

Norsk sjeføkonom gremmes mens grekere jubler

Bankene ble stengt og det ble innført omfattende kapitalkontroll forrige helg da den europeiske sentralbanken (ESB) nektet å øke omfanget av nødfinansiering til greske banker utover 89 milliarder euro.

Ifølge Reuters har den greske sentralbanken allerede søndag kveld bedt om at ESB øker lånerammen og BBC melder at styret i ESB skal drøfte saken mandag.

– Et lite under

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier til E24 at han har vansker med å se for seg at ESB går med på å gi mer i lån til greske banker.

– ESB er avhengig av at det er en politisk avtale med eurolandene samlet. Jeg tviler på at ESB gjenåpner kranen, sier Andreassen.

– Tror du bankene åpner på tirsdag?

– Da må i så fall et lite under skje. Fantasien strekker ikke til for å tenke seg hvordan de skal klare det, sier han.

Les også

Sveitsisk storbank: - Et «nei» gir 75 prosent sannsynlighet for Grexit

Les også

Schulz: Gresk nei betyr farvel til euroen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hellas

Flere artikler

 1. – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

 2. Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

 3. Tsipras spurt om han vil gå av:
  – Vi respekterer folkets mening

 4. Tsipras: Ny avtale med kreditorene innen tirsdag

 5. Gresk reformforslag får positiv mottagelse i Brussel