Britene ut av EU

Norsk forretningsadvokat i London merker brexit-nerver: – En slik avtale har aldri blitt inngått

Selv om britene skulle komme seg ut av EU med en avtale innen fristen 31. januar, må finansnæringen leve med stor usikkerhet frem til en ny handelsavtale er på plass, mener Thommesen-partner i London.

VETERAN: Lars Eirik Gåseide Røsås, startet ved London-kontoret for 12 år siden, rett før finanskrisen rammet Storbritannia og resten av verden.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

LONDON (E24): – Jeg har fortsatt til gode å bli oppringt av en klient som sier at brexit er en strålende idé. De fleste ser på det som en uvelkommen usikkerhet som de må forholde seg til, sier Lars Eirik Gåseide Røsås til E24.

Han er partner ved advokatfirmaet Thommessens London-kontor, der han har sett brexit-kaoset utspille seg de siste årene.

Røsås forteller at det er spesielt aktører i finansnæringen som nå spør forretningsadvokatene om rådgivning i forbindelse med brexit.

Les også

Brexit-mareritt for norsk bedrift: Frykter eksporten vil dø ut

For selv om Storbritannia går ut av EU i ordnede former med en avtale, er det først når den nye handelsavtalen med unionen er på plass at finansnæringen vet hva konsekvensene blir for deres mulighet til å tilby tjenester over landegrensene, ifølge Thommessen-advokaten.

Han påpeker at dagens EU-regler gjør det enkelt å levere finanstjenester til Norge fra Storbritannia med en lokal lisens som kan brukes over landegrensene, men at det hersker usikkerhet om hvordan reglene blir når britene er ute av EU.

– Når plutselig grunnlaget for den lisensen man anvender i Norge faller bort, hvordan forholder da de norske reglene seg til Storbritannias som et såkalt tredjepartsland, spør Røsås.

– Vi er i en unik situasjon. Vanligvis når man inngår en handelsavtale mellom to land, så ønsker man å komme litt nærmere avskaffelse av tolltariffer, og litt nærmere regulatorisk samordning.

– I dette tilfellet starter vi på full regulatorisk samordning, og ingen toll. Og så skal vi gå et steg tilbake. Da begynner det å bli vanskelig, for en slik avtale har aldri blitt inngått før. Vi har ingen mal for hvor langt det steget skal tas. Det gjør denne konteksten ekstremt komplisert.

Les også

Skandinaviske butikker i London: Frykter jul uten pinnekjøtt

«God tilgang på oppdrag»

Thommessen-advokatene gir råd til blant annet fond og andre finansselskaper som leverer tjenester inn i Norge fra Storbritannia, og til norske aktører med eierinteresser i Storbritannia. Advokatene er også rådgivere ved oppkjøp eller sammenslåinger av selskaper.

– De spørsmålene vi får fra finansnæringen nå er i stor grad fra utenlandske aktører som yter tjenester inn i Norge. For mange av våre klienter i Norge er det snakk om eksport, og hvordan tollsatser og regulatorisk rammeverk blir.

Lars Eirik Gåseide Røsås er en av fire advokater ved Thommessen-kontoret i London.

Asgeir Aga Nilsen/E24

Thommessen har hatt «veldig god tilgang på oppdrag» i år, også ved London-kontoret, forteller Røsås, som ikke vil knytte oppgangen direkte til usikkerheten om brexit.

Advokatene merket likevel nervene i brexit-dramaet i høst, da mange fryktet at det kunne gå mot at britene krasjet ut av EU uten en avtale. Det skjedde som kjent ikke, isteden ble brexit utsatt enda en gang.

– Vi merket at aktiviteten økte før fristen 31. oktober – da var det ganske mye som skjedde i relasjon til brexit. Da hadde Boris Johnson sagt at «vi skal forlate EU uansett, med eller uten avtale». Det gjorde veldig mange nervøse. Om noe har det kanskje roet seg litt, sier Røsås.

Usikkerhet om konsekvensene av brexit har trolig ledet til en nedgang i investeringer fra andre land og inn i Storbritannia, ifølge Thommessen-advokaten.

– Jeg tror man har sett flere investeringer fra amerikanske private equity-fond i andre nordeuropeiske land enn i Storbritannia. Man mangler klarhet om fremtidige rammevilkår her. Det er noe investorer ikke liker.

Les også

Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy

– Alle utfall fortsatt mulige

Britene stemte for å gå ut av EU i 2016. Usikkerheten har ikke blitt noen mindre i dag, mener Røsås.

– Det er en absurd ting at tre og et halvt år etter brexit-avstemmingen er alle utfall fortsatt mulige. Det er fortsatt mulig at Storbritannia ender opp med ikke å forlate EU, og det er fortsatt mulig at man forlater EU uten en avtale.

Thommessen-advokaten mener mye nå avhenger av valget 12. desember.

Hvis Det konservative partiet får en majoritet slik meningsmålingene tilsier i dag tror han at Storbritannia forlater EU innen fristen 31. januar, med avtalen til statsminister Boris Johnson.

Det blir i så fall også startskuddet for forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Storbritannia og EU. En overgangsperiode løper ut 31. desember 2020.

– I denne overgangsperioden er det lite som endrer seg. Men hva den blir erstattet med, og om den blir erstattet med noe overhodet, eller om vi på det tidspunktet bare går inn i fritt fall, det vet vi ikke.

– Med et slikt utfall av valget tror jeg det blir lite prat om brexit det første halvåret. Så, når man kommer opp mot fristen 31. desember 2020, vil vi ha veldig mange av de samme diskusjonene på ny. Det er få som tror at man kommer i havn med en handelsavtale innen fristen, og det vil bli spørsmål både om hvor nær tilknytningen til EU skal være og om forlengelser av overgangsperioden. Jeg tror vi fort har det gående i noen år til, sier
Røsås.

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. EU
 4. Storbritannia
 5. Advokatfirmaet Thommessen

Flere artikler

 1. Storbritannia håper på handelsavtale bit for bit

 2. Boris Johnson: – Teppet går opp for en ny akt

 3. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

 4. Annonsørinnhold

 5. Underhuset stemte for brexitlov, som ventet

 6. Har 11 måneder på å forhandle frem avtale: – Nå begynner den vanskelige jobben