Nøkkeltall fra USA

Sterkere jobbtall enn ventet fra USA

«Månedens viktigste tall» kommer inn godt over forventningene, til tross for storstreiken i General Motors.

SEBASTIEN BOZON / AFP
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Det ble skapt 128.000 nye jobber utenfor landbruket i USA forrige måned, viser ferske tall fredag.

Det er ned fra oppgangen på 136.000 måneden før, men godt over estimatene. På forhånd var det ventet rundt 85.000 nye jobber i oktober, ifølge DNB og Nordea Markets.

Tallet, som ofte omtales som «månedens viktigste», ekskluderer landbruket på grunn av store, spesifikke sesongvariasjoner.

Ledighetsraten økte samtidig fra 3,5 til 3,6 prosent, i tråd med forventningene. Raten holder seg dermed på sitt laveste nivå på 50 år, ifølge CNBC.

Veksten i den gjennomsnittlige timelønnen klatret samtidig 3 prosent målt mot oktober i fjor, i tråd med estimatene ifølge SME/TDN.

Streik i storbedrift

Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen sier sysselsettingstallet vitner om en ganske sterk vekst i amerikansk økonomi.

– Ikke et sterkt tall, men brukbart, sier han til E24.

– Vi vet ikke helt hvor stor effekten av General Motors-streiken er, men hvis det er tilfellet at den trakk ned med 50.000 slik anslått, er dette et brukbart tall.

Storstreiken i General Motors, som ble avsluttet i forrige uke, var altså ventet å trekke ned dagens nøkkeltall med 50.000 jobber, ifølge Reuters-estimater. Streiken varte i 40 dager, og omtales som den lengste i den amerikanske bilindustrien på over 50 år.

– Det kommer til å bli mer støy enn signaler i denne jobbrapporten på grunn av streiken i GM, sa seniorøkonom ved Moody’s, Ryan Sweet, til Reuters før dagens tall.

Lønnsvekst mindre viktig

Også Nordea Markets skrev i sin morgenrapport at dagens tall kan bli vanskelig å tolke, mens DNB Markets skrev at fokuset heller vil ligge på lønnsveksten.

Onsdag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken renten for tredje gang i år, og Bernhardsen påpeker at lønnsvekst-fokuset ikke er like sterkt nå som når Federal Reserve skulle heve renten. Nå handler det mer om i hvilken grad amerikansk økonomi vokser, slik at det er sysselsettingstallene i seg selv som får mest oppmerksomhet.

Tidligere denne uken kom det også sysselsettingstall fra USAs private sektor, som viste en økning på 125.000 personer, over forventningene om 110.000 personer.

På forhånd var det ventet et bratt fall i antall nye jobber fra måneden før
Les også

Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

Her kan du lese mer om

 1. Nøkkeltall fra USA
 2. USA
 3. Nonfarm payrolls
 4. Aksjelive
 5. General Motors
 6. DNB Markets
 7. Nordea Markets

Flere artikler

 1. «Månedens viktigste tall» skuffer

 2. «Månedens viktigste tall» knuser forventningene

 3. Venter brutalt jobbtap i USA: – Uten sidestykke i historien

 4. Annonsørinnhold

 5. «Månedens viktigste tall» knuser forventningene

 6. Skrekktall fra det amerikanske jobbmarkedet