Berlin slår ned på Airbnb-utleie

Berlin innfører restriksjoner på å leie ut privatboliger via Airbnb og lignende nettjenester. Målet er å kjøle ned utleiemarkedet i byen.

DYRERE HUSLEIE: Fra 2009 til 2014 steg husleien i Berlin med 56 prosent. Nå blir det restriksjoner på å leier ut boliger via Airbnb i den tyske byen.

Foto: Fabrizio Bensch Reuters
Publisert:,

Den voksende populariteten til nettsteder som lar private drive korttidsutleie, blant annet til turister, har ført til et underskudd på det lokale leiemarkedet og dermed dyrere husleie for berlinere. Fra 2009 til 2014 steg husleien i den tyske hovedstaden med 56 prosent, selv om det fortsatt er relativt billig å leie bolig i byen, sammenlignet med andre europeiske storbyer.

Les også

Airbnb verdsatt til 216 milliarder kroner

Innfører forbud

Søndag innføres det et forbud mot «uriktig bruk» av leiligheter, og den som ikke følger reglene, risikerer kraftige bøter.

– Jeg er fast bestemt på å få disse eiendommene tilbake i markedet og tilgjengelige for berlinere og innflyttere til byen, sier byutviklingssjef Andreas Giesel.

Berlin er ett av Europas mest populære reisemål, med drøyt 30 millioner gjestedøgn i året. Ifølge analyseselskapet GBI utgjør private overnattinger bestilt over nett via tjenester som Airbnb «et parallelt marked på ytterligere 6,1 millioner» overnattinger per år.

Voldsom interesse i Norge

Utleiefirmaet Airbnb har opplevd en enorm vekst på få år siden det ble etablert i 2008. I 2013 tok tjenesten for alvor av, med spredning til de fleste kontinenter.

Les også

Skattemyndighetene vil ha innrapportering fra Airbnb

I Norge har det vært en voldsom interesse for å bruke boligformidlingstjenesten, og statistikk fra Airbnb viser at rundt 200.000 Airbnb-brukere booket boliger i Norge i fjor. Innovasjon Norge har anslått at de til sammen sto for én million overnattinger.

– Aktører som Airbnb utgjør ingen trussel, men er med på å skape et større mangfold i reiselivsnæringen. Gjesten har mer å velge mellom, noe som gjør en destinasjon mer interessant, sa direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i mars da statistikken ble kjent.

Airbnb er verdens største utleieaktør, og pekes på som én av de viktigste selskapene i den globale delingsøkonomien. Tjenesten er også en voksende konkurrent til hotellbransjen.

Les også

Én million Airbnb-overnattinger i Norge i fjor

Les også

Venezuela har ikke råd til penger

Les også

Spår kraftig Kina-vekst: – Folk blir nødt til å endre sitt syn på verden

Her kan du lese mer om