Likt mellom Rousseff og Neves i Brasil

Brasils president Dilma Rousseff og motkandidaten Aécio Neves ligger helt likt foran valget 26. oktober, viser en ny meningsmåling.

FÅR KAMP TIL MÅLSTREKEN: Brasils president Dilma Rousseff får tøff motstand i kandidaten Aécio Neves.
Publisert: Publisert:

Høyrekandidaten Neves har støtte fra 45 prosent av velgerne og Rousseff fra 43 prosent. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng for hver av dem siden forrige måling gjort av Datafolha for en uke siden. Ibopes måling har samme tall.

Forskjellen mellom de to er innenfor den statistiske feilmarginen og innebærer derfor at de står likt. Hvis usikre velgere utelukkes, får Neves 51 prosent av Rousseff 49 prosent.

Dermed går det mot et spennende valg og foto finish mellom markedskreftenes favoritt og kandidaten til populære Lula da Silvas arbeiderparti om snaut to uker.

Gjensidige anklager

I en stadig bitrere valgkamp fløy beskyldninger om løgn, korrupsjon og nepotisme begge veier i en intens TV-debatt tirsdag kveld som ikke hadde noen klar vinner. Debatten var mer preget av angrep enn drøfting av politiske saker.

Neves kom på offensiven etter at han gjorde det langt sterkere enn ventet i valgets første omgang 5. oktober, da han uventet slo ut miljøkandidaten Marina Silva som stilte for Sosialistpartiet, og kom på en god annenplass.

Men han har ikke greid å holde farten oppe, og hele den siste uka har han ligger helt likt med Dilma, selv om Silva gikk ut og ba sine velgere stemme på ham.

Klare valg

Velgerne får valget mellom å gjenvelge en regjering som har løftet millioner av mennesker opp fra fattigdom og inn i den lavere middelklassen, og en kursendring mot en mer markedsvennlig politikk for å få opp veksten igjen i Brasil.

I TV-debatten advarte Rousseff brasilianerne mot økende arbeidsløshet og nedbygging av det sosiale nettverket som er resultatet av tolv års arbeiderpartistyre, om de gir makten til Neves.

Neves på sin side beskyldte Rousseffs kampanje for å servere løgn etter løgn om ham om at han planlegger å gjøre slutt på viktige sosiale programmer og privatisere statsbankene.

Korrupsjon

Neves hamret løs mot Rousseff om en korrupsjonsskandale i det statlige oljeselskapet Petroleo Brasileiro, som påtalemyndigheten mener ble brukt til å kanalisere penger inn i arbeiderpartiet.

Rousseff svarte med å peke på en flyplass som ble bygd ved siden av en ranch tilhørende Neves' onkel som ble bygd mens han selv var guvernør i delstaten Minas Gerais. Hun viste også til at han har gitt offentlige jobber til både en søster, onkler og fettere mens han var guvernør.

Neves anerkjenner de store framskrittene som ble gjort for å bedre folks levekår mens Rousseffs forgjenger Lula da Silva var president, men mener at den økonomiske veksten har stoppet opp under Rousseff og at inflasjonen er ute av kontroll.

Les også:

Rousseff vant første valgomgang i BrasilSilva leder i BrasilBrasils sosialistparti nominerer Marina SilvaBrasiliansk presidentkandidat omkom i flystyrt

Publisert: