Britenes krigsgjeld endelig betalt
Storbritannia betaler i dag det siste avdraget på krigsgjelden til USA.
43 millioner pund (523 mill. kr) overfører britene i dag til det amerikanske finansdepartementet. Dermed er det siste avdraget på krigsgjelden britene tok opp under andre verdenskrig betalt.
I 1945 forlenget USA kredittene på 4,34 milliarder pund (53 mrd. kr) som amerikanerne hadde gitt under krigen, og hindret dermed et økonomisk sammenbrudd i. Siden 1950 har Storbritannia ved utgangen av hvert år - bortsett fra i seks år - betalt renter og avdrag på denne gjelden, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.
Konkurs
Det sto politisk strid i Storbritannia om tilbakebetalingen av det amerikanske lånet etter annen verdenskrig. Britiske politikere mente bidragene måtte anses som gaver og anerkjennelse for britenes innsats under krigen, spesielt for de mange livene som gikk tapt før USA kom med i krigen i 1942.
- USA var ikke i stand til å skjønne at Storbritannia var konkurs, sier historikeren Alan Sked ved London School of Economics.
Avtalen var at gjelden skulle betales tilbake årlig, i like store avdrag og med en fast rente på 2 prosent.
Store bidrag
Siden president Franklin D. Roosevelt undertegnet den såkalte låne- og leieavtalen i 1941, ga amerikanerne totalt 50,5 milliarder dollar (310 mrd. kr) i lån og leie av krigsmateriell og andre viktige varer til de allierte under annen verdenskrig. 65 prosent av dette gikk til britene, 0,1 prosent til Norge.
I dagens pengeverdi tilsvarte lånebeløpet 119 milliarder pund (1450 mrd. kr) - eller dobbelt så stort som verdien av Storbritannias samlede produksjon av varer og tjenester på den tiden.