Mugabe-økonomien: Inflasjon på 15.000 prosent

Inflasjonen er nå på 15.000 prosent i året.

ALVORLIGE PROBLEMER: Zimbabwes president Robert Mugabe leder et land hvis økonomi har gått fra å slite med skyhøy prisvekst til deflasjon.
Publisert:

Det er nå så få varer i butikkene i Zimbabwe at det er vanskelig å beregne inflasjonen i landet, skriver den engelske avisen The Times.

Zimbabwes Central Statistical Office (CSO) har likevel gjort et forsøk. De kommer frem til at inflasjonen i landet var 14.840 prosent i oktober. I september var inflasjonen på 8000 prosent.

Varemangel

I sommer bestemte president Robert Mugabe at butikkene måtte senke utsalgsprisene sine. Det førte til at forretningene gjennomgående vil tape på salg av en rekke produkter.

Det betyr naturligvis store problemer for befolkningen, men også for statistikerne.

- I mange butikker er det store mangler på varer. Mange av varene som brukes i inflasjonskurven finnes ikke i butikkene, sier Moffat Nyoni, sjefen for CSO, til The Times.

Se faktaboks om hvordan inflasjonen beregnes.

Lite penger

Det er også mangel på kontanter. Det er nå ikke lov til å ta ut mer enn 10 millioner Zimbabwe-dollar om gangen fra bankene.

Det er ikke nok til å kjøpe en halv kilo flesk i butikkene.

Men bankene mangler penger selv, og kan bare betale ut når de får innskudd. Når inflasjonen er 15.000 prosent i året blir prisene 140-doblet på samme tid. Da blir det langt mellom innskyterne.

Dårligst i verden

Nylig publiserte FN sin årlige undersøkelse av livskvalitet i ulike land i verden. Undersøkelsen er basert på velstandsnivå, likestilling og helse. Island kom øverst, og Zimbabwe nederst av alle land.

Ifølge Times er lønnen for en lærer i Zimbabwe nå 24 millioner dollar i måneden. Det tilsvarer om lag 100 kroner, og er nok til å kjøpe 900 gram syltetøy, 5 kilo ris, to ruller toalettpapir og en flaske ketchup.

E24s spaltist Jan Arild Snoen drøftet for en stund siden om Vestens myndigheter bør forsøke å ta livet av president Robert Mugabe.

Les også: Kvitte oss med Mugabe?

Til forsiden

Publisert: