Bitter seier for Europas «Madame Non»

Observatører mener Angela Merkels seier i Hellas-saken er dyrkjøpt.

DYRKJØPT: Tysklands forbundskansler Angela Merkel fikk gjennomslag for sitt syn på EU-toppmøtet i Brussel, men seieren kan skade det europeiske prosjektet, skriver tyske medier.
Publisert: Publisert:

Forbundskansler Angela Merkel fikk viljen sin, men seieren kan skade det europeiske prosjektet. Det mener tysk presse etter at eurolandene fikk vedtatt en hjelpepakke for Hellas.

Avtalen reflekterer i grove trekk de betingelsene Merkel satte for at Tyskland kunne gå med på en hjelpemekanisme i EU-regi. Blant annet presset Merkel på for å gi Det internasjonale pengefondet (IMF) en rolle, noe flere andre land var sterkt imot.

Der Spiegel konstaterer at Merkel også tidligere har satt hardt mot hardt, men ikke på samme måte som nå.

- Ikke lenger Miss Europa

- Hun har tidligere alltid vært beredt til kompromisser. Men denne gangen bøyde hun ikke av, hun tvert imot skjerpet sin posisjon, skriver nyhetsmagasinet på sine nettsider,

Merkel får ros for sin gjennomslagskraft og sitt standhaftige nei, men Der Spiegel mener seieren er dyrekjøpt.

- For hennes EU-partnere har "Miss Europa" blitt til "Madame Non". Vi er truet av stor skade på vårt omdømme, skriver magasinet under overskriften "Madame Nons risikable pokerspill".

Også andre ledende tyske aviser trekker fram hvordan Tyskland står i fare for å bli oppfattet som en bremsekloss i eurosamarbeidet.

- Lekte med ilden

Frankfurter Rundschau mener Merkes største feil har vært å høre for mye på euromotstandere i hjemlandet og politiske meningsmålinger.

- Hvis den tyske forbundskansleren tilkaller IMF, så forråder hun den europeiske ideen og det europeiske prosjektet. Hvis IMF er løsningen, er det europeiske prosjektet ferdig, skriver avisen.

Andre påpeker at det nå kan bli vanskelig for Tyskland å få igjennom skjerpingen av de økonomiske kravene til eurolandene som tyskerne har ønsket seg.

Lederen av sosialistfraksjonen i EU-parlamentet, Martin Schulz, fastslår overfor tysk TV at Merkel har "lekt med ilden" i Brussel.

Bedring for Hellas

Samtidig førte den vedtatte hjelpepakken, hvor det slås fast at bilaterale lån fra IMF og andre land enn eurolandene skal være en siste utvei for den greske økonomien, til en bedring av Hellas’ tillit i pengemarkedene.

Renten på greske statsobligasjoner falt merkbart fredag, noe som gjør det lettere for Hellas å håndtere sin store statsgjeld. Samtidig gikk renten noe opp både på tyske og franske statsobligasjoner.

Euroen derimot, som styrket seg i forhold til dollar da avtalen ble kjent torsdag kveld, falt tilbake fredag formiddag.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: